Home > 18 bedden voor kwetsbare thuislozen om de winter door te komen in Brugge

18 bedden voor kwetsbare thuislozen om de winter door te komen in Brugge

Geschreven op 19 november 2018 om 11:04 door Mario De Wilde

Vereniging ’t Sas van OCMW Brugge is opnieuw van start gegaan met winteropvang. Dat gebeurt op het vertrouwde adres in de Havenstraat in Brugge. Nog tot 31 maart zijn er elke nacht 18 bedden beschikbaar voor kwetsbare thuislozen. OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “In de Havenstraat bieden we het hele jaar door gratis opvang volgens het bed-bad-brood principe. De nachtopvang beschikt over 10 bedden die permanent bezet zijn. Nu de winter op til is, verhogen we die capaciteit tot 18 bedden. Dit blijft zo tot het eind van de maand maart.”
Wie een slaapplaats wil krijgen in de nachtopvang, moet tijdig registreren. “Dat kan de dag zelf vanaf 11u, op het gratis nummer 0800 200 09”, gaat de voorzitter verder. “We lassen wel zogenaamde stopnachten in, om alle aanmelders een eerlijke kans te geven op een bed. Je kan hier 5 op 8 nachten terecht, voor 3 nachten moeten ‘vertrouwde’ bezoekers zelf een oplossing zoeken. Zo kan iedereen die er nood aan heeft, gebruik maken van onderdak, degelijk sanitair en een verse maaltijd.”

Ook in Roeselare, Kortrijk en Oostende

Het initiatief van nachtopvang wordt ook georganiseerd in andere West-Vlaamse centrumsteden zoals Roeselare, Kortrijk en Oostende. Er zijn respectievelijk 20 bedden in Oostende, 20 bedden in Kortrijk en 13 bedden in Roeselare. De ervaring leert dat bezoekers van de nachtopvang ook ‘shoppen’ bij andere opvanginitiatieven tijdens stopnachten, of als de vertrouwde nachtopvang volzet is. Bij vriestemperaturen of zeer slechte weeromstandigheden vallen de stopnachten in Brugge sowieso weg. Iedereen kan dan een bed reserveren, ook mensen zonder papieren.
Naast het aanbod ‘bed, bad en brood’ wil de opvang bezoekers de weg wijzen naar degelijke opvolging en begeleiding. “Als mensen een individuele hulpvraag hebben, mogen ze die hier uiteraard ook stellen. We willen met dit initiatief de thuisloosheid in onze stad opheffen. Vijf medewerkers en twee vrijwilligers per nacht engageren zich daarvoor. In totaal zijn dat zo’n 45 mensen, die dit verhaal met hart en ziel dragen en mee zorgen voor een warme stad in koude dagen. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Ze mogen steeds contact opnemen via 050/32.76.76 of nachtopvang@sasbrugge.be”, aldus nog OCMW-voorzitter De fauw. Vorige winter maakten 142 unieke personen gebruik van de winteropvang in Brugge.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.