Home > 150 deelnemers WSM Nepal Express genoten van een dagje Zeebrugge

150 deelnemers WSM Nepal Express genoten van een dagje Zeebrugge

Geschreven op 4 juli 2019 om 08:34 door Mario De Wilde

In het najaar 2019 trekt een groep West-Vlamingen met Wereldsolidariteit naar Nepal, ‘in de voetsporen van de sherpa’s’. Een groepsreis waarin inleving en beleving centraal staan. Tegelijk zamelen de deelnemers* geld in voor kwetsbare Nepalezen.
Op het programma voor de 16 deelnemers: kennismaken met het leven van de dragers en berggidsen, hun familie en vrienden, met hun hoop en hun zorgen, met het werk van GEFONT en NTUC, partners van Wereldsolidariteit in Nepal. Die zetten zich in voor een leefbaar loon en sociale zekerheid voor dragers en berggidsen. Maar ook voor pottenbakkers, thuiswerkers, fabrieksarbeiders, arbeiders in horeca of transport, kleermakers, migrantenarbeiders en andere kwetsbare groepen.

In duo of in groep gaan de deelnemers sportieve en creatieve ‘uitdagingen’ aan: werken in een fabriek, inleven bij een gastgezin, proeven van het monnikenleven, fietsen tussen ossenkarren, een trektocht in de Himalaya en nog veel meer. Maar de belangrijkste uitdaging gebeurt voor vertrek: elke deelnemer engageert zich om minstens 2.000 euro in te zamelen om GEFONT en NTUC financieel te ondersteunen (bovenop het betalen van de eigen reiskosten uiteraard). De ‘Brunch voor Nepal’ in Zeebrugge op 2/6 was een van de initiatieven in dit kader. De 150 deelnemers genoten van een brunch in de ABC-Toren (het nieuwe cruisegebouw) en een havenbezoek onder begeleiding van een gids. De organisatie lag in handen van een gemotiveerde groep vrijwilligers. Vandaag wordt de cheque met de opbrengst aan Wereldsolidariteit overhandigd: 2.226 euro voor GEFONT en NTUC in Nepal!

Nepal, paradijs voor liefhebbers van cultuur en trektochten … maar te weinig voor Nepalezen.
Enkele cijfers:
• Nepal is het op één na armste land van Azië.
• 30 procent van de Nepalezen leeft in grote armoede.
• van de 10 hoogste bergen ter wereld liggen er 8 in Nepal.
• Zonder dragers geen alpinisme in Nepal. De rugzak – vaak zijn het 2 of 3 rugzakken – die zij dragen wanneer zij de Himalaya in trekken, is van (buitenlandse) toeristen. Omdat de toeristen die niet zelf moeten dragen, kunnen ze het zich veroorloven wat luxe mee te brengen. Maar wat zit er in de eigen ‘rugzak’ van de dragers? Heel weinig! Niet genoeg om menswaardig van te leven, daarvoor is hun loon veel te laag. Er is amper gezondheidszorg, geen inkomen bij ziekte of ongeval, pensioen stelt weinig voor. GEFONT en NTUC werken hieraan (zie blz. 2). Zij zijn fier op wat zij al realiseerden, maar er blijft een lange weg te gaan …

* De 16 deelnemers aan de WSM Nepal Express komen uit Beernem, Brugge, Deerlijk, Eernegem, Izegem, Kortrijk, Nieuwpoort, Oostende, Oostkamp, Waregem, Wevelgem en Wingene.

(©)Foto WSM Nepal

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.