Home > 15 West-Vlaamse scholen krijgen jaarlijks ruim 1 miljoen euro voor huur schoolgebouwen

15 West-Vlaamse scholen krijgen jaarlijks ruim 1 miljoen euro voor huur schoolgebouwen

Geschreven op 28 maart 2019 om 14:01 door Mario De Wilde

15 scholen in West-Vlaanderen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits jaarlijks samen ruim 1 miljoen euro huursubsidies om hun schoolgebouwen te vernieuwen of om extra plaatsen in de klas te realiseren. De projecten komen 3.428 leerlingen ten goede en zorgen voor 687 extra plaatsen in de klas.

In het najaar van 2018 lanceerde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits een derde projectoproep voor huursubsidies. Tot 15 januari 2019 konden scholen aanvraagdossiers voor huursubsidies indienen. Net zoals de vorige twee oproepen, was ook de derde oproep een succes. AGION ontving 64 aanvraagdossiers, beoordeelde en selecteerde finaal 54 scholen op basis van verschillende objectieve beoordelingscriteria zoals duurzaamheid, multifunctionaliteit en de nood aan extra plaatsen in de klas. Daarvan zijn er 15 in West-Vlaanderen. Huursubsidies maken het mogelijk om vlot en snel bijkomende plaatsen te realiseren of bestaande schoolinfrastructuur te vervangen. Op die manier kan flexibel omgegaan worden met de invulling van gebouwen. Een bestaand kantoorgebouw kan snel omgebouwd worden tot een school en later opnieuw een andere bestemming krijgen. Dat kan nuttig zijn in bijvoorbeeld een nieuwe woonwijk of in complexere stadsvernieuwingsprojecten. Zo kan snel ingespeeld worden op een hogere vraag of nood aan extra onderwijscapaciteit.

Voor de 15 schoolbouwprojecten in West-Vlaanderen samen voorziet de Vlaamse regering een jaarlijkse huursubsidie van ruim 1 miljoen euro. Deze projecten zullen 3.428 leerlingen ten goede komen en 687 bijkomende plaatsen in de klas creëren. Alle dossiers samen omvatten 16.483 m² nieuwe of te vernieuwen schoolgebouwen. Van de 15 goedgekeurde West-Vlaamse projecten zijn er 9 voor het basisonderwijs, 2 voor het secundair onderwijs, 2 voor het buitengewoon basisonderwijs en 1 is een gemengd project (basis, secundair en internaat). In 6 gevallen gaat het om het huren van een nieuw schoolgebouw. In 2 gevallen gaat het om het huren van modulaire units. In 3 gevallen huurt de school een nieuwe polyvalente zaal en in één geval een bestaande polyvalente zaal. In één geval huurt de school een kantoorgebouw, in een ander geval huurt de school een voormalige werkplaats en één school huurt een voormalig kinderdagverblijf.

Concreet zal basisschool De Tassche in Ardooie een nieuw schoolgebouw huren voor een periode van 18 jaar en daar jaarlijks 34.000 euro subsidie voor ontvangen. Ze realiseren op die manier 120 extra plaatsen in de klas. De Vrije Basisschool Rodenburg in Kortrijk huurt een voormalig kinderdagverblijf en ontvangt daar jaarlijks 7.000 euro subsidie voor. Het buitengewoon Basisonderwijs Dominiek Savio in Hooglede-Gits huurt modulaire units voor een periode van 6 jaar en realiseert zo 16 bijkomende plaatsen in de klas. Ze krijgen daar jaarlijks 140.000 euro subsidie voor.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: ”Met dit miljoen euro aan jaarlijkse huursubsidie worden 687 extra plaatsen in de klas gerealiseerd, goed voor bijna 17.000 m² nieuwe schoolgebouwen. Huursubsidies bieden de kans om de modernisering van het bestaande schoolpatrimonium te versnellen en extra schoolruimte te creëren, wat perfect past in de inhaalbeweging scholenbouw die deze legislatuur volop loopt. Daarnaast spelen we ook in op een veranderend onderwijslandschap en ruimtelijke ontwikkelingen in steden en gemeenten. Een gebouw dat vandaag nog geen onderwijsbestemming heeft, kan morgen als school dienst doen en overmorgen opnieuw een andere maatschappelijke invulling krijgen.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.