Home > 14 West-Vlaamse ‘kleine steden’ krijgen projecten voor nieuwe woonvormen en meer groen

14 West-Vlaamse ‘kleine steden’ krijgen projecten voor nieuwe woonvormen en meer groen

Geschreven op 2 mei 2023 om 08:11 door Mario De Wilde

De Provincie West-Vlaanderen voorziet 15 miljoen euro om te investeren in haar ‘kleine steden’. Daaronder vallen 14 gemeenten en steden: Blankenberge, Diksmuide, Poperinge, Ieper, Menen, Knokke-Heist, Tielt, Veurne, Waregem, Torhout, Koksijde, Oostkamp, Harelbeke en Izegem. Het gaat om projecten over innovatieve woonvormen voor jonge gezinnen en nestverlaters, kernversterking en detailhandel, leven in het station en meer groen in de stad.  Na 3 jaar werd een eerste stand van zaken gegeven tijdens een trefmoment van alle deelnemende gemeenten en steden in het provinciehuis Boeverbos in Brugge.

Jean de Bethune, gedeputeerde voor streekwerking: “De kleine steden bedienen met hun aanbod aan diensten en voorzieningen een groot verzorgingsgebied en trekken ook mensen uit omliggende gemeenten aan. Tegelijk worden ze geconfronteerd met grootstedelijke problemen. Naast de Vlaamse aandacht voor de centrumsteden, moeten de kleine steden volwaardig erkend worden voor deze fundamentele rol. De kleine steden moeten krijgen wat ze verdienen om oplossingen te kunnen uitwerken voor de uitdagingen waar ze op vandaag mee geconfronteerd worden op vlak van wonen, werken, mobiliteit en infrastructuur. De Provincie zet met haar ondersteuningsbeleid kleine steden alvast een sterke stap in die richting”.

Werken op 4 bouwstenen

De attractiviteit van steden verhogen en hun verzorgende rol versterken kan op veel manieren. De Provincie koos bewust om dit gericht te doen via 4 bouwstenen om op die manier ook jonge gezinnen te overtuigen om voor West-Vlaamse steden te kiezen.

Betaalbaar wonen

De Provincie loopt samen met een 10-tal steden een traject om via diverse formules in allerlei vormen van innovatief en betaalbaar wonen voor jonge gezinnen en nestverlaters te investeren met focus op reconversie, voorbeeldwaarde en toekomstbestendigheid. Van een wooncoöperatieve in Knokke-Heist, over de reconversie van een parochiaal centrum in Oostkamp, tot de verbouwing van de erfgoedsite het Weeuwhof in Poperinge.

Detailhandel

Samen met OC West en POM West-Vlaanderen investeren 7 kleine steden samen in een datagestuurd detailhandelsbeleid via het project DAKS 2.0. Tegelijkertijd wordt voor elke stad een Strategisch Commercieel Handelsplan opgemaakt. Daarin worden kernwinkelgebieden afgebakend, waarin de stad prioritair in investeert. Een concreet actieplan zorgt voor een gerichte aanpak. De eerste plannen zijn klaar in Diksmuide, Harelbeke en Koksijde. Andere steden, zoals Blankenberge en Tielt zijn actief bezig met de opmaak of starten weldra.

Stationsomgeving

De stationsomgevingen zijn strategische locaties in steden, waar mobiliteitspunten uitgebouwd worden waar openbaar vervoer, fietssnelwegen en deelmobiliteit elkaar vinden. De Provincie ondersteunt de steden in de zoektocht met de NMBS naar een nieuwe invulling van de stationsgebouwen of in de opmaak van een masterplan voor de stationsomgeving. Zo heeft Oxfam Wereldwinkel zijn intrek genomen in het stationsgebouw van Harelbeke en worden er in de stations van Tielt, Poperinge en Diksmuide later dit jaar specifieke concepten geopend in samenwerking met sociale economie.

Groen in de stad

Meer groen in de stad verhoogt niet alleen de attractiviteit, maar heeft ook een grote invloed op het welbevinden van de inwoners. De Provincie investeert daarom deze legislatuur mee in nieuwe parken in Waregem, Torhout en Menen, in groene assen in Poperinge en Oostkamp of onthardingsprojecten in Koksijde en Harelbeke. In Tielt krijgen de plannen van het stadsrandbos meer en meer vorm.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.