Home > 100 jaar Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke feestelijk ingezet

100 jaar Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke feestelijk ingezet

Geschreven op 28 februari 2022 om 09:52 door Mario De Wilde

Tijdens haar nieuwjaarsreceptie gisteren heeft Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke officieel zijn honderdste levensjaar afgetrapt. Dat zal dit jaar niet ongezien passeren, want het orkest heeft het hele jaar door feestelijkheden én nieuw werk gepland – in Harelbeke, België en ook daarbuiten.
Van 1922 tot 2022
Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke was tijdens zijn beginjaren gekend in Harelbeke als ‘het muziekske’. Het orkest ontstond in de schoot van de socialistische beweging en bestond uit arbeiders die, vaak dankzij schenkingen van lokale handelaars, een instrument konden lenen en leren bespelen. Waar het orkest tot na de Tweede Wereldoorlog voornamelijk diende was als bindmiddel van de socialistische beweging, sloeg het vanaf de jaren zestig een nieuwe koers in: ‘Concertband Vooruit’, zoals ze toen heette, begon deel te nemen aan wedstrijden en krikte haar muzikaal niveau op. Het orkest groeide in aantal en niveau en kreeg zo steeds meer kansen: wedstrijden en concerten in binnen- en buitenland, en beloningen zoals het Vlaamse Cultureel Ambassadeurschap in de jaren ’90. Hoogtepunten uit te recentste decennia waren onder meer concerten in Zuid-Korea in 2011, en meerdere winnende deelnames op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade (Nederland) en op het Certamen de Bandas de Música in Valencia (Spanje). Eén van die winnende deelnames in Valencia vond recent nog plaats in 2019, een laatste wapenfeit voor de coronacrisis toesloeg.
Op het programma
Als eerste staat Vooruit op 13 maart op de planken in kleine bezetting tijdens het slotconcert van Festival van Vlaanderen Kortrijk, samen met cello-solist Benjamin Glorieux. Alle info via: https://www.wildewesten.be/nl/event/benjamin-glorieux-roland-van-campenhout. Een eerste hoogtepunt van het jaar vindt plaats op 6 mei: de boekvoorstelling van ‘100 jaar Vooruit
in 100 voorwerpen’. Het boek is geschreven door historici Elwin Hofman en Leendert Acke, samen met een heel team vrijwilligers dat hielp met het verzamelen van voorwerpen en verhalen. Samen met de voorstelling wordt ook een bijhorende expo geopend in de bibliotheek van Harelbeke. De expo loopt van 6 mei tot eind juni en is vrij te bezoeken.

Een maand later, op 4 en 5 juni, houden we een festivalweekend in CC Het Spoor. Te gast in Harelbeke zijn twee toporkesten in de harmoniewereld: de Koninklijke uziekkapel van de Gidsen en de harmonie St. Michaël van Thorn uit Nederland.

Vervolgens staan we op 25 juni samen met Concertband Maasmechelen op de planken in de Bijloke in Gent. Een dag later, op 26 juni, trekken we naar Den Haag waar we in de splinternieuwe zaal Amare een dubbelconcert zullen brengen met de harmonie Koninklijke Sophias Vereeniging uit Loon op Zand.

Juli staat vervolgens helemaal in het teken van een nieuwe deelname aan het prestigieuze Wereld Muziek Concours in Kerkrade (Nederland). Daarvoor heeft Vooruit een bijzondere samenwerking opgezet met dichter Mattijs Deraedt, die twee gedichten heeft voorbereid in het thema van de stukken die we zullen brengen, en sopraanzangeres Laetitia Geerards. We sluiten tenslotte het feestjaar in stijl af met een groots galaconcert in CC Het Spoor op 30 december 2022.
Nieuwe uitgaven
Naast het boek dat de geschiedenis van het orkest behandelt, wordt het feestjaar ook vergezeld door een nieuwe compositie, die Vooruit zelf besteld heeft bij Kenneth Hesketh. Hesketh is een gerenommeerd hedendaags Brits componist, wiens werk bij Vooruit ook in het verleden al regelmatig op de pupiter stond. Het stuk zal de titel ‘Along Dark Paths’ krijgen. Vooruit krijgt de eer om het werk in 2022 driemaal te brengen, waaronder de wereldcreatie, en dat in Gent, in Den Haag en tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Het werk kent later dit jaar ook nog een Duitse creatie door Landesblasorchester Baden-Württemberg, dat het stuk mee bestelde. Het orkest van Baden-Württemberg wordt gedirigeerd door de gekende Nederlandse dirigent Björn Bus. ‘Along Dark Paths’ zal uiteindelijk wereldwijd uitgegeven worden.

Alle recentste informatie over het feestjaar vind je hier: http://harmonievooruit.be/nl/100jaar Iedereen is van harte welkom op de evenementen!
Over Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke
In de schoot van de socialistische arbeidersbeweging in het Belgische Harelbeke werd in 1922 de muziekvereniging opgericht die uiteindelijk Koninklijk Harmonieorkest Vooruit Harelbeke zou worden. Een eeuw later is het harmonieorkest uitgegroeid tot één van de belangrijkste in België, met ondertussen een rijk artistiek palmares. Tussen 1995 en 1997 was Vooruit drie jaar op rij Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen, aangesteld door de Vlaamse regering vanwege de grote aandacht binnen het orkest voor werk van Vlaamse componisten. Het orkest heeft heel wat prijzen op zijn conto, waaronder wereldtitels op het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in 1985 en 2005, en eerste prijzen op het Certamen Internacional de Bandas de Música in Valencia, waarvan de recentste in 2019. Daarnaast wordt het orkest ook regelmatig uitgenodigd voor concerten in binnen- en buitenland. In 2022 viert Vooruit zijn 100e verjaardag, die het hele jaar door uitgebreid gevierd wordt met feestelijkheden zowel in België als daarbuiten. Voor meer informatie, bezoek onze website op www.harmonievooruit.be. En volg ons via onze nieuwsbrief, op Facebook, Instagram, Twitter, YouTube en Spotify!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.