Home > 100 basisschoolklassen uit het Kortrijkse krijgen onderricht over de gevaren van cybercrime

100 basisschoolklassen uit het Kortrijkse krijgen onderricht over de gevaren van cybercrime

Geschreven op 23 april 2023 om 12:31 door Mario De Wilde

Zo’n 100 klassen uit basisscholen leren al spelend over de gevaren van cybercrime met online spel HackShield
De politiezone VLAS, de stad Kortrijk en gemeenten Kuurne en Lendelede zetten extra in op de preventie en sensibilisering rond internetcriminaliteit Internetcriminaliteit! Jammer genoeg hoort dit ondertussen thuis in het rijtje van de traditionele criminaliteitsfenomenen waar vele mensen het slachtoffer van worden. En het gaat niet alleen over oudere mensen, omdat ze misschien minder vertrouwd zouden zijn met het internet en de vele onlineapplicaties. Ook kinderen, zoals de 8 tot 11-jarigen, vormen een belangrijke doelgroep. Zij zijn vaak beginnende internetgebruikers en kennen de online gevaren nog niet.

De politiezone VLAS en de besturen van Kortrijk, Kuurne en Lendelede blijven uiteraard niet stilzitten in de strijd tegen cybercrime, wel integendeel. Er wordt nog een extra tandje bijgestoken in de gezamenlijke aanpak, preventie en sensibilisering van internetcriminaliteit. En hoe kan je 8 tot 11-jarigen beter bereiken dan via een online game die dan nog eens onder leiding staat van professionele preventiemedewerkers van politie, stad en gemeenten die alles komen uitleggen in de klas.
Wat is HackShield?
HackShield is een online platform waar kinderen (basisschool leeftijd) via een interactieve game de gevaren van het internet leren erkennen en leren hoe ze deze moeten ontwijken of oplossen. Het spel HackShields is reclamevrij en er kan gratis aan deelgenomen worden door de kinderen. De game werd gerealiseerd door een firma uit Nederland en is daar al goed gekend. Nu is België aan de beurt. “Met de PZ Vlas zijn we de eerste politiezone in België die dit spel gaan introduceren in de basisscholen bij de 8 tot 12-jarigen. We zijn absoluut overtuigd dat door de inhoud en de interactiviteit van het spel, in combinatie met de ondersteuning van onze specialisten, heel wat bewustwording kan gecreëerd worden bij de jonge gasten.“

De politiezone VLAS, samen met de stad Kortrijk en de gemeentes Kuurne en Lendelede maken gebruik van een lidmaatschap voor 3 jaar, waardoor een aantal voordelen en extra’s aangeboden worden om de kinderen ertoe aan te zetten dit educatieve game te spelen. Er kan gebruik gemaakt worden van een websitepagina en van talrijk publiciteitsmateriaal, waaronder ook een aan de politiezone aangepaste preventiefilm.
Wij zoeken Cyber Agents tussen 8 en 11 jaar
Als politie- en preventieteam hebben wij de taak iedereen zoveel mogelijk te beschermen tegen gevaar, ook de online gevaren. Want ook op het internet gebeuren er heel wat slechte dingen en vallen er slachtoffers. Maar hoe weten onervaren jongens of meisjes of iets goed of slecht is op het internet. Dat is soms best moeilijk, want ook volwassenen weten het niet altijd. Daarom gaan wij via HackShield op zoek naar Junior Cyber Agents die weten hoe het zit en zichzelf en hun omgeving kunnen beschermen tegen online gevaar.
100 klassen uit basisscholen krijgen HackShield uitgelegd
Tussen 19 april en 5 mei krijgen in de basisscholen van Kortrijk, Kuurne en Lendelede maar liefst 100 klassen van het 3e, 4e en 5e leerjaar (doelgroep 8 tot 11-jarigen) bezoek van preventiemedewerkers en politiemensen die aan de hand van HackShield de gevaren van het internet tonen en uitleggen hoe je die kan aanpakken.
Het gaat om een jonge doelgroep, maar deze kinderen hebben wel al een eigen smartphone, tablet of laptop. En zelf zijn ze misschien al eens gehackt of geld kwijtgespeeld via het internet. Via HackShield zullen die jongens en meisjes geleerd worden hoe zij online gevaar kunnen herkennen en voorkomen en bovendien ook hun ouders en grootouders kunnen helpen en beschermen.
Waarom doen we mee?
Het wordt een steeds grotere uitdaging om veilig online te bewegen. De variatie aan oplichtingsmethodes, het zogenaamde phishing is groot, zowel via e-mail, sms, whatsapp, verkoopwebsites …
“Door met HackShield tot in de klas te gaan zorgen we voor een goede begeleiding, in een gamevorm en in de belevingswereld van de leerlingen, waardoor zij op een educatieve manier enthousiast en gemotiveerd geraken om zelf het heft in handen te nemen en elkaar uit te dagen. De laagdrempeligheid en interactieve manier waarop de game kan gespeeld worden, zorgt ervoor dat cybercrime uitgelegd wordt op maat van de leerlingen.”
Straffe promovideo
Om zoveel mogelijk promotie te maken voor de HackShield game en de bijhorende preventiecampagne, werd door de PZ VLAS, de stad Kortrijk en de gemeenten Kuurne en Lendelede een sterke promovideo gemaakt. Daarbij werd op heel wat herkenbare locaties in de politiezone gefilmd, wat een extra troef is naar de leerlingen toe, want op die manier ervaren ze dat cybercrime vaak dichterbij is dan ze denken. PZ Vlas is de allereerste politiezone die hier, samen met alle gemeenten die er deel van uitmaken, mee uitpakt en van start gaat!
Foto: PZ VLAS

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.