Home > 1.179 amfibieën staken in regio Wevelgem en Kortrijk veilig de straat over

1.179 amfibieën staken in regio Wevelgem en Kortrijk veilig de straat over

Geschreven op 10 april 2024 om 07:12 door Mario De Wilde

1.179 amfibieën staken, dankzij de inspanningen van Regionaal Landschap Leie en Schelde en vrijwilligers van Natuurpunt Wevelgem en Kortrijk, de afgelopen weken veilig de weg over. In vergelijking met vorig jaar bereikten minder padden, maar een pak meer salamanders de overkant. De overzetacties kaderen binnen de jaarlijkse campagne Kijk (P) Uit, die inwoners en passanten sensibiliseert over de voorjaarstrek.

Net als vorig jaar stonden panelen en schermen opgesteld in de Normandiëstraat in Wevelgem en de Dottenijsestraat in Bellegem (Kortrijk). Stad Kortrijk en gemeente Wevelgem zorgden mee voor de signalisatie. In vergelijking met 2023 springt vooral het grote aantal salamanders in Wevelgem in het oog. Vrijwilligers, waaronder enkele klassen van de Gemeentelijke Basisschool Wevelgem, Levensboom Wevelgem en SPWe basischool Wevelgem, zetten er maar liefst 541 alpenwatersalamanders over.

In Kortrijk werden minder padden geteld, maar daar zitten de nieuwe paddentunnels wellicht voor iets tussen. Sinds eind februari kunnen padden en andere amfibieën dankzij die tunnels zelfstandig en veilig de overkant bereiken. Dit verlicht de taak van de vrijwilligers en de dieren blijven zo afgeschermd van het verkeer.

Campagne Kijk (P) Uit!
Sinds jaar en dag sensibiliseert de campagne Kijk (P)Uit! over de jaarlijkse trek van padden, salamanders en amfibieën. Panelen langs de weg waarschuwen automobilisten voor de trek- en oversteekplaatsen. Langs de belangrijkste trekroutes worden schermen geplaatst. Die blokkeren de trekroute van de dieren en leiden amfibieën in ingegraven emmers. Daarna laten vrijwilligers hen vrij aan de andere kant van de weg.

Een overzicht van de resultaten:

Kortrijk (Dottenijsestraat, Bellegem):

Padden: 118
Bruine kikker: 1
Watersalamander: 3
Niet-gedetermineerde salamander: 1

Wevelgem (Normandiëstraat, Wevelgem)

Padden: 360
Bruine kikkers: 19
Groene kikkers: 6
Alpenwatersalamanders: 541
Kleine watersalamander: 130

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.