Home > Zwin Natuur Park verwelkomde gisteren 625.000ste  bezoeker

Zwin Natuur Park verwelkomde gisteren 625.000ste  bezoeker

Geschreven op 12 augustus 2021 om 09:26 door Mario De Wilde

Gisteren werd de 625.000e bezoeker van het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist verwelkomd. Frans Bryon uit Oostkerke (Damme) werd samen met zijn vrouw Nicole Claeys, dochter An Bryon en kleinkinderen Matthias, Charlotte & Paulien Bryon bij aanvang van zijn bezoek in de bloemetjes gezet: zij kunnen het Zwin Natuur Park gratis bezoeken en ontvangen een geschenkmand ter waarde van 225 euro uit de Zwinshop met onder meer boeken, een jaarabonnement, streekproducten, – speciaal voor het Zwin Natuur Park ontworpen – geschenken met tekeningen van Carll Cneut en een waardebon voor de Zwinbistro ‘The Shelter’.

Enkele cijfers
Het Zwin Natuur Park opende zijn deuren op 10 juni 2016. Begin augustus 2021, ruim 5 jaar later, kreeg het park al meer dan 625.000 bezoekers over de vloer.

Op topdagen werden recordaantallen van meer dan 1.200 bezoekers genoteerd.

In de paasvakantie 2021 werd het hoogste aantal gemiddelde bezoekers per dag in een vakantieperiode bereikt, er kwamen namelijk dagelijks gemiddeld 919 bezoekers langs.

Sinds de opstart werden 2.151 jaarabonnementen verkocht, 1.833 voor volwassenen en 318 voor kinderen. Een abonnement verleent toegang gedurende één jaar tot het Zwin Natuur Park, korting op activiteiten en 10 maal de mogelijkheid om aan te sluiten bij een zaterdag- en/of zondagwandeling.

Cijfers uit 2021
Het Zwin Natuur Park kon sinds het begin mooie bezoekerscijfers voorleggen. Deze zijn bovendien nog steeds stijgende, want het Zwin Natuur Park kende in 2021 zijn beste jaarcijfers tot nu toe: 77.000 bezoekers van begin januari tot en met eind juli. Het gaat zowel om individuele bezoekers als families met kinderen, groepen en scholen.

In de eerste jaarhelft van 2021 steeg het aantal individuele bezoekers met 29 % ten opzichte van 2019. In 2020 werden door verstrengde covidmaatregelen minder individuele bezoekers toegelaten en werden zo goed als alle groeps- en schoolbezoeken geannuleerd.

April 2021 was de beste aprilmaand ooit met 19.207 bezoekers. Ook juli 2021 was een topmaand met 18.750 bezoekers, dit is 22 % meer dan in 2019. Het overgrote deel daarvan, zo’n 11.000, bezochten ook de tijdelijke tentoonstelling ‘De Verdwenen Zwinhavens’, die nog tot en met 7 november loopt. Om de bezoekers te spreiden, wordt nog steeds met tijdsloten gewerkt.

Ook voor Zwinbistro The Shelter was de voorbije julimaand een topmaand.

Grote tevredenheid bij de bezoekers
Ook de klanttevredenheid is zeer groot. Uit een onderzoek dat Westtoer, het autonoom provinciebedrijf voor toerisme en recreatie in West-Vlaanderen voerde in 2020, gaf 94 % aan terug te willen komen naar het Zwin Natuur Park.

Op een score van 5 behalen de verschillende aspecten van de dienstverlening (vlotte reservatie, vriendelijk personeel, aangename sfeer, prijs/kwaliteit) een score tussen 4,4 en 4,7. Ook over het Zwin Natuur Park zelf zijn de bezoekers positief: de aspecten leerrijk, plezierig, interactief, verrassing enz. krijgen een score tussen de 4,1 en de 4,7. Alle scores zijn gestegen ten opzichte van eerdere onderzoeken door Westtoer in 2018 en 2019.

Toekomstplannen
In de toekomst willen de Provincie en Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid de mensen nog meer stimuleren om met de fiets, te voet of met het openbaar vervoer te komen. Het park investeerde de voorbije periode in duurzame vervoersmiddelen; er werden laadpunten voor elektrische fietsen en auto’s en een fietsherstelzuil geïnstalleerd. Ook de elektrische Zwin Shuttle zorgt nog tot en met 7 november voor gratis vervoer vanuit het centrum van Knokke-Heist naar het Zwin.

www.zwin.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.