Home > Zwevegem wil als eerste Belgische gemeente de Aziatische hoornaar echt bestrijden

Zwevegem wil als eerste Belgische gemeente de Aziatische hoornaar echt bestrijden

Geschreven op 20 april 2023 om 09:55 door Mario De Wilde

Zwevegem zet als eerste gemeente op grote schaal in om de Aziatische hoornaar op een ecologische manier een halt toe te roepen. In een uitgebreid partnership met lokale imkers, Vespawatch en het sociaal tewerkstellingsbedrijf tAlternatief wordt deze gebiedsdekkende aanpak een primeur in Vlaanderen.
Je zag ze misschien al staan? De rode vallen voor de Aziatische hoornaar. Binnenkort vind je er in Zwevegem minstens eentje per vierkante kilometer. Dat zijn er in totaal maar liefst 70. Vandaag werd alvast de val in het Lettenhofbos geplaatst.
๐—ช๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ๐—ผ๐—บ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐˜๐—ฟ๐—ถ๐—ท๐—ฑ๐—ฒ๐—ป?
De Aziatische hoornaar verdringt de inheemse bijenpopulatie en kan in een mum van tijd een hele bijenkolonie uitroeien. Dit heeft uiteraard een gigantische impact op alles wat leeft, groeit en bloeit.
๐—ฆ๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ด
Het lokaal bestuur gaat op zoek naar vrijwilligers die kunnen ondersteunen om de 70 vallen te controleren. Dit vraagt een klein beetje van jouw vrije tijd.
Het globaal nazicht gebeurt door verschillende imkers in samenwerking met het lokaal bestuur. tAlternatief staat dan weer in voor de aanmaak van de vallen.
๐—œ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜€๐—ฒ ๐—ผ๐—บ ๐˜๐—ฒ ๐—ต๐—ฒ๐—น๐—ฝ๐—ฒ๐—ป?
Neem contact met Luc Sabbe (imker) via luc.sabbe-delobelle@telenet.be of IkMeld@zwevegem.be.
๐—ž๐—ถ๐—ท๐—ธ ๐—ถ๐—ป ๐˜‚๐˜„ ๐—ธ๐—ผ๐˜!
Nu de temperaturen terug stijgen, ontwaken de koninginnen van de Aziatische hoornaar. Ze bouwen hun nest meestal meestal in iets door mensen gemaakt. ‘Kijk dus thuis ook zeker eens in uw kot.’
Foto: gemeente Zwevegem

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.