Home > Zwevegem krijgt een bessenpluktuin van 1,7 ha groot

Zwevegem krijgt een bessenpluktuin van 1,7 ha groot

Geschreven op 17 mei 2021 om 16:19 door Mario De Wilde

Het koppel Gudrun Swyngedouw en Beukel Hoet uit Zwevegem starten dit jaar met de aanleg van een  CSA zelfpluk voedselbos: Pluktuin Bes. Mensen zullen een abonnement kunnen nemen om hun wekelijks fruit te komen plukken terwijl de kinderen er ravotten. Op 19 mei zaaien ze 1,7 hectare bloemen in om de bodem voor te bereiden.

Drie jaar geleden plantten Gudrun en Beukel een verloren stukje grond van 300 m² naast hun timmeratelier aan met fruit. Het ganse proces van ontwerp naar aanplant en het uiteindelijk tot stand komen van een minifruitbos vonden ze zodanig fascinerend dat ze hier hun job van wilden maken.

Een jaar en een half geleden begonnen ze de zoektocht naar een groter stuk grond om er een voedselbos op aan te planten én er tegelijk te wonen. “Geen gemakkelijke opdracht”, zegt Beukel, “want landbouwgrond is schaars en duur. Bovendien wilden we dicht bij het centrum van Zwevegem blijven aangezien Gudrun haar zoveel mogelijk wil verplaatsen met de fiets.”

Uiteindelijk vonden ze een woning op 1,7 ha landbouwgrond in de Gaversstraat 15, vlak bij centrum Zwevegem. Dat er sprake is om de gronden in de toekomst om te vormen naar KMO-zone kon het koppel niet tegenhouden, in oktober 2020 ondertekenden ze het compromis en eind februari 2021 trok het gezin in het huis na enkele maanden verbouwen.

De akker lieten ze nog voor de winter inzaaien met Japanse haver, een groenbemester. “Zo bleef het land niet braak liggen en hadden we tijd om een ontwerper voor ons voedselbos te zoeken” vertelt Gudrun. “Dat klopt, we kozen voor Louis De Jaeger van Commensalist om ons plan uit te tekenen. De verschillende zones van de pluktuin liggen al vast. Nu is het kwestie te bepalen welke boom of struik op welke plaats komt. Dat wordt een hele klus”, vertelt Beukel.

Het koppel wil graag jaarabonnementen verkopen. Mensen met een abonnement kunnen dan een gans fruitseizoen komen plukken. “Het is de bedoeling om een goed gevarieerd aanbod te hebben met een sterk gespreid oogstseizoen.” Zegt Gudrun. CSA staat voor community supported agriculture, de landbouwer wordt gedragen door verschillende mensen uit de nabije omtrek.

“We geloven dat een gemeenschap op lokale schaal voor zijn eigen voedselvoorziening moet kunnen instaan”, zegt Beukel. Het koppel is er van overtuigd dat ze door een slim en doordacht ontwerp bij kunnen dragen aan een voedselstrategie waar respect voor mens, dier en bodem centraal staat.

“Dit najaar wordt het bos aangeplant. Het jaar erop gaan er al wat bessen zijn en hopelijk kunnen we in 2026 de eerste volwaardige jaarabonnementen uitschrijven.

2 reacties

Cnockaert Ingrid
Geschreven op 2022-04-18 16:23:25
Is dit dan biologische heel die opzet van het bos en fruit
Michel De Waele
Geschreven op 2021-06-16 10:20:21
Prachtig initiatief !

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.