Home > Zwevegem en Fluvia schenken brandweerwagens, fietsen en werkmateriaal aan Oekraïne

Zwevegem en Fluvia schenken brandweerwagens, fietsen en werkmateriaal aan Oekraïne

Geschreven op 26 juni 2023 om 08:57 door Mario De Wilde

Verschillende organisaties in Zwevegem bundelden de laatste maanden de krachten voor Novgorod-Siversky, een zwaargetroffen stad in Oekraïne. Na een benefietconcert en gesprekken met een aantal partners krijgen verschillende brandweerwagens binnenkort een tweede leven. Er worden ook fietsen en ander professioneel werkmateriaal geleverd.
Benefietconcert met Wannes Cappelle
Eind november organiseerde Zwever een benefietconcert met Wannes Cappelle in combinatie met het Kortrijks Vocaal en Instrumentaal Ensemble en het Requiem van Mozart. “Met de opbrengst wilden we graag iets doen voor Oekraïne. We hadden gesprekken met iemand die heel wat familie heeft in een getroffen regio. Zo werd snel duidelijk dat er op korte termijn nood was aan bestelwagens, fietsen en boomzagen, aldus Veerle De Mey.”
Reorganisatie Zuid-West-Vlaamse brandweerkazernes
Zwever, het open netwerk van Zwevegemse verenigingen en vrienden, gebruikt verbinding als hefboom om culturele en sportieve coproducties op te zetten. Dominiek Callewier: “Het zorgt ervoor dat we in nauw contact staan met elkaar. Zo werd duidelijk dat er vier operationele brandweervoertuigen beschikbaar werden na een reorganisatie bij de brandweerkazerne.” Na gesprekken met de Fluviaraad met voorzitter Francis Benoit en commandant Olivier Dorme werd beslist om deze te schenken aan de zwaargetroffen bevolking van Oekraïne, net als heel wat persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast voorziet Zwever met de steun van de firma Lecot en vzw Mobiel in 20 fietsen en een kist met drie professionele kettingzagen.
Nabij de Russische grens
De stad Novgorod-Siversky ligt vlabij de Russische grens en werd in 2022 als een van de eersten getroffen door zware Russische bombardementen. Sinds 2021 is mevrouw Lyudmila Tkatchenko er burgemeester. Met 23.626 inwoners en een uitgebreid grondgebied van 1803 km², bijna 60% van de oppervlakte van West-Vlaanderen, zijn de noden op vandaag heel groot. De groene regio is vooral actief in de voedselproductie en landbouw. Vrijwilligersnetwerk Wings of Valor in samenwerking met studenten

De volgende stap is om alle goederen te leveren in Novgorod-Siversky. Daarvoor doen Zwever en Fluvia beroep op Wings of Valor. Deze stichting is gevestigd in de Oekraïnse stad Lviv. Ze zorgen voor ondersteuning van de brandweerkorpsen en ziekenhuizen ter plaatse en de wederopbouw van onderwijsinstellingen. Daarvoor kunnen ze ook terugvallen op een groep Duitse en Oekraïense studenten die de non-profitorganisatie Wiederaubaus der Ukraïne hebben opgericht ter ondersteuning van Oekraïne.
Blijvende nood aan extra materiaal
Met deze zending leveren Zwever en Fluvia een belangrijke bijdrage aan het herstel van Novgorod-Siversky. Uit een overleg met de lokale overheden kwam al naar voor dat er een sterke nood blijft aan rollend materieel om gezinnen te verhuizen op plaatsen waar er voortdurend geschoten wordt. Ook blijft het belangrijk om tijdig medicijnen en voedsel te leveren. Wil je zelf iets bijdragen met jouw bedrijf of heb je binnen je landbouwactiviteiten rollend materieel dat niet meer wordt ingezet? Dan kan je steeds contact opnemen via info@zwever.be.
Foto: gemeente Zwevegem

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.