Home > Zwemmen in Damse Vaart deze zomer mogelijk, zij het in clubverband

Zwemmen in Damse Vaart deze zomer mogelijk, zij het in clubverband

Geschreven op 29 mei 2023 om 11:22 door Mario De Wilde

Openwaterzwemmen wint aan populariteit. Zwemmen in de Damse Vaart is daarom toegelaten voor zwemverenigingen die zich bij de Stad Brugge aanmelden. Sinds enkele jaren is de groei van eendenkroos en onderwaterbeplanting in open water echter toegenomen. Ook in Brugge kleurde de Damse Vaart in 2022 ongezien groen. Daardoor kon de zwemdoortocht Brugge-Damme vorig jaar niet doorgaan en hadden de Langerei Zwemmers een troebel zwemseizoen. Bovendien leidt de talrijke aanwezigheid van eendenkroos tot vissterfte. Op vraag van de verenigingen die in de Damse Vaart zwemmen, komt de Stad Brugge nu tussen in het onderhoud van de Vaart om het eendenkroos tot een minimum te beperken en het openwaterzwemmen deze zomer mogelijk te maken. De Vlaamse Waterweg nv legt sinds enkele jaren de verantwoordelijkheid immers bij de vergunninghouder, de Stad, om zelf in te staan voor het verwijderen van de planten, of als noodzakelijk het zwemmen te verbieden.

Eendenkroos is een taaie plant die in de winter naar de bodem zakt en in de lente terug komt
bovendrijven in stilstaand water. De plant verdwijnt als er voldoende zuurstof in het water is. De bestrijding van eendenkroos is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden van het moment. Hoge temperaturen, geen regen en geen wind geven de beplanting (zoals afgelopen zomer) vrij spel. Het kwaad is dus vaak al geschied wanneer eendenkroos de Damse Vaart bedekt.

De Stad kijkt daarom vooruit naar de volgende twee zomers (2023 en 2024) en stelt in onderling overleg met de Langerei Zwemmers en de Brugse Zwemkring (BZK) volgende afspraken voor. Na evaluatie in 2024 kan de samenwerking worden bijgestuurd en al dan niet worden verdergezet.

Voor de 900-meter-lange zwemzone van de Langerei Zwemmers (tot aan de Gemeneweidestraat) wordt op de Gemeenteraad een afsprakennota voorgelegd. In die nota staat dat de Langerei Zwemmers doorheen het zomerseizoen, als nodig, zelf kunnen instaan voor het maaien van de planten. Voor de aankoop van het nodige materiaal hiervoor, voorziet de Stad een eenmalige ondersteuning van 4.000 euro.

Daarnaast wil de Stad Brugge, in onderling overleg met de Vlaamse Waterweg en de Stad Damme, voortaan een beroep doen op enkele gespecialiseerde firma’s om het volledige traject van 5 kilometer (tot net voorbij Damme) te onderhouden. De verenigingen vragen om in eerste instantie een jaarlijkse maaibeurt te voorzien in de tweede helft van juli. Op deze manier kan de onderwaterbeplanting al grotendeels worden verwijderd, waardoor er later op het jaar al minder planten en eendenkroos aan het wateroppervlak zouden verschijnen. Daarnaast verzoeken beide verenigingen ook om – eveneens in de tweede helft van juli – een firma aan te stellen om het al aanwezige eendenkroos te verwijderen. De Stad Brugge maakte al budget vrij voor het traject van 2,5 km op Brugs grondgebied. De twee verenigingen spreken nu ook de Stad Damme aan voor de andere helft van de vaart.

Schepen van sport Franky Demon: ,Brugge heeft een pioniersfunctie op het vlak van openwaterzwemmen. De vraag naar openzwemwater is de laatste jaren groter en het aantal leden bij sportclubs die gebruik maken van openzwemwatermogelijkheden stijgt. Zwemmen in de Damse Vaart staat tijdens de zomermaanden traditioneel op de agenda van vele zwemliefhebbers. Leden van enkele van onze zwemverenigingen krijgen toelating om op bepaalde dagen het water in te gaan. Zwemmen in de natuur heeft grote charmes, maar helaas heeft de natuur ook zijn beperkingen, of in dit geval letterlijk obstakels. Om die uit de weg te ruimen, zetten we de nodige middelen in, samen met de zwemverenigingen. Op die manier willen we alles op alles zetten om de wedstrijd Brugge-Damme dit jaar wel te laten doorgaan en de Langerei Zwemmers een geslaagd openwaterseizoen te laten beleven.’

Rond zwemmen in de Damse Vaart gelden concreet volgende afspraken. Leden van de Langerei Zwemmers en de Brugse Ysberen hebben toelating om op vier momenten in de week te zwemmen: maandag, dinsdag, woensdag en donderdag, telkens van 18.30 tot 21.00 uur (vanaf september tot 20.00 uur). De periode loopt van ten vroegste de tweede zondag van mei tot ten laatste de derde zondag van oktober. Zwemmen kan in de zone tussen het ponton van de Veerboot ‘Lamme Goedzak’ en het verlengde van de Gemeneweidestraat. De Langereizwemmers zorgen voor logistieke omkadering. Er zijn kleedkamers en douches voorzien. De kwaliteit van het water wordt regelmatig gecontroleerd door de Stad Brugge.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.