Home > Zwarte Leen wandelpad in provinciedomein Gasthuisbossen (leper) geopend

Zwarte Leen wandelpad in provinciedomein Gasthuisbossen (leper) geopend

Geschreven op 12 oktober 2023 om 08:46 door Mario De Wilde

Gisteren opende de Provincie samen met Stad leper het nieuwe onverharde wandelpad van 1,5 km in het Zwarte Leen. Het Zwarte Leen, dat aangeduid is als Vlaams bosreservaat, maakt deel uit van het provinciedomein Gasthuisbossen. Het nieuwe wandelpad situeert zich grotendeels tussen de Wervikstraat en de Zandvoordestraat. Met de aanleg van dit pad werd ook het Zwarte Leen verbonden met de 12 ha bossen die de Provincie eerder aankocht. Het wordt ook opgenomen in het wandelnetwerk van Westtoer.
Uitbreiding Gasthuisbossen
In 2023 kocht de Provincie West-Vlaanderen binnen het bos van het Zwarte Leen 3,4 ha aan weilanden aan van het OCMW van leper. De weilanden liggen langs de Wervikstraat in Zillebeke. Deze aankoop maakte de realisatie van het nieuwe wandelpad mogelijk.
Herinrichting startpunt Gasthuisbossenwandelroute
De Provincie en stad leper maakten ook de start van de Gasthuisbossenwandelroute aantrekkelijker. De 12 parkeerplaatsen werden heraangelegd in waterdoorlaadbaar materiaal en de oversteek van de Wervikstraat richting het Zwarte Leen kreeg een zebrapad. In de weide langs de Wervikstraat is er nu een picknickplaats en een eikendreef (aanplant deze winter) voorzien.
Rond de bosranden plant de Provincie 1.300 bloeiende en besdragende struiken. Dit moet de ecologisch waarde van het Zwarte Leen verhogen.
Aanplant 1.800 inheemse bomen en struiken
Op de centrale weide (1,5 ha) binnen de Zwarte Leen plant de Provincie deze winter 1.800 inheemse bomen en struiken. De planten komen in 4 groepen, telkens in een combinatie van bomen en struiken. De tussenliggende ruimte kan zo spontaan verbossen vanuit de omringende bosranden. Jurgen Vanlerberghe, gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen: “De Gasthuisbossen zijn een schat op zolder van de Provincie, het zijn net ruwe diamanten. Het is één van de mooiste domeinen van de Provincie om als wandelaar te ontdekken.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.