Home > Zwanestraat in Houthulst volledig vernieuwd en mosselen speelden een belangrijke rol

Zwanestraat in Houthulst volledig vernieuwd en mosselen speelden een belangrijke rol

Geschreven op 16 juli 2023 om 09:44 door Mario De Wilde

Afgelopen vrijdag werd door het gemeentebestuur van Houthulst de Zwanestraat ingehuldigd. De Zwanestraat maakt deel uit van de wijk Terrest, ooit deels van Zarren en deels van Houthulst.
Ooit begon men te bouwen in de Zwanestraat zonder dat er een weg was aangelegd. Achteraf werd een voetweg aangelegd om de woningen en landerijen bereikbaar te maken, zij het over andermans grond. De Zwanestraat kreeg indertijd Voetweg 27 en sloot aan bij Voetweg 20 die Terrst verbond met de Pierkenshoek op St.-Kristoffel. Voetweg 27 kende echter een vervolg naar ’t vijvertje op het kruispunt van de Mosselstraat en de Akkerstraat. De Mosselstraat zou volgens de overlevering en andere zelfverklaarde historici zo genoemd zijn omdat die uitmondde in ’t vijvertje waar mosselen werden gekweekt onder leiding van de monniken die toendertijd eigenaar waren van het grote bos.

Dit was bewust omwille van het geloof mochten de mensen niet altijd vlees eten, en om kloek te staan moesten ze alternatief krachtvoedsel hebben. De mosselen die zich eigenlijk thuisvoelden in vuil en slijkerig water, zuiverden dat water en kregen voor zichzelf de nodige voedingsstoffen om gezond te zijn. Ze verwerkten tot 50 liter per dag waardoor ze op die manier ook bevrucht werden. De zoetwatermosselen uit het bos van Houthulst waren Zwanemosselen, wat ons dan met enige mildheid brengt bij de naamgeving van de Zwanestraat, de voetweg die leidde naar de Zwanemosselkweek, een mossel gevoelig voor verontreiniging die zijn voedsel fileert uit slootwater.
18 kavels voor groepswoningbouw
Immo Bossu diende in juli 2021 een omgevingsaanvraag in voor het verkavelen van de grond in de Zwanestraat in 18 kavels voor groepswoningbouw.
Deze aanvraag voorzag ook in het aan noordelijke zijde kosteloos verbreden van de Zwanestraat, met een breedte van ongeveer2,4m bestemd voor de aanleg van een parkeerstrook met waterdoorlatende verharding en in het vernieuwen van het wegdek. De Zwanestraat kreeg naar aanleiding van deze werken een gloednieuw gescheiden rioleringsstelsel en openbare verlichting met LED-verlichting. Het gemeentebestuur van Houthulst heeft al meerdere straten klaargestoomd voor de toekomst en binnenkort volgen er nog. In augustus kunnen ook de Akkerstraat, Mosselstraat en Noordstraat geopend worden na een grondige make-over.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.