Home > Zuster Anna vierde haar honderdste verjaardag in het klooster van Kortemark

Zuster Anna vierde haar honderdste verjaardag in het klooster van Kortemark

Geschreven op 4 maart 2024 om 14:54 door Mario De Wilde

Zuster Anna Lingier, geboren in Bredene op 27 februari 1924, heeft haar honderdste verjaardag gevierd bij de zusters van de Heilige Vincentius Kortemark. Afgelopen zaterdag 2 maart werd er vroom maar hartelijk feestgevierd bij de zusters van de Heilige Vincentius in Kortemark, en met recht en reden: Zuster Anna had enkele dagen eerder de kaap van de honderd lentes gerond en dat mocht niet onopgemerkt voorbij gaan.

Anna doorliep haar lagere schooljaren in Bredene zelf en trok toen voor het middelbaar naar de Maricolen in Brugge. Ze volgde daarna regentaat in Sint-Andries Brugge. In 1943 werd ze geprofest bij de zusters van de H. Vincentius in Kortemark als zuster Maria-Martina. Haar loopbaan begon in onze gemeente, waar ze van 1947 tot 1951 lesgaf in de Vrije Naaischool en daarna nog eens zes jaren in het Margareta-Maria-Instituut. Daarop volgden tien jaren in het Annuntiaten Instituut in Veurne, waar ze godsdienst en snid en naad onderwees in de eerste graad van het middelbaar. Van 1967 tot aan haar pensioen in 1984 was ze directrice van het Sint-Rita-Instituut in Bredene.

Na haar pensionering bleef ze in Koksijde actief op de parochie en bleef ze ook overste van de zustergemeenschap ter plaatse. Ze is overigens ruim 50 jaar lokaal overste geweest, tot de gemeenschap in 2017 het huis in Koksijde heeft verlaten en naar het hoofdklooster in Kortemark is getrokken.
Het liefst gaf ze godsdienstles. Tot op hoge leeftijd bleef ze met haar trouwe medezuster Madeleine ook haakwerkjes maken die ze dan wegschonken voor het goede doel. Op vandaag lukt dat niet meer: haar ogen en haar fijne motoriek laten het daarvoor wat afweten. Een doorsnee dag bestaat tegenwoordig dan ook uit rusten en bidden. Een delegatie van het schepencollege ging zaterdag langs in het klooster om de eeuwelinge te feliciteren en haar nog een mooie oude dag toe te wensen.

4 reacties

Wouter De Backer
Geschreven op 2024-05-01 14:50:57
Wij (Wouter, Greet ) wensen Zr. Anna een heel gelukkige verjaardag ! Wij waren intendant voor Topvakantie in Zeester in de Bliecklaan in Koksijde van 1991 tot 1998 (met onze toen nog kleine dochter Sarah). Wij zouden graag zuster Anna zuster Madeleine en zuster Angele nog eens bezoeken. Veel lieve groeten, Wouter, Greet en Sarah (wouter_debacker@hotmail.com)
Yvonne Vink
Geschreven op 2024-03-06 19:55:45
Van harte gefeliciteerd zr. Anna. Dat u nog een tijdje mag leven onder de zegen van de Heer.
Patricia De Bondt
Geschreven op 2024-03-06 12:12:10
Van harte gefeliciteerd zuster Anna met je honderdste verjaardag. 🎂 Mijn groottante was daar ook in het klooster Maria De Boever
Carlo Wouters Bonte
Geschreven op 2024-03-06 09:43:23
Hartelijk gefeliciteerd aan Zuster Anna Goed mens en altijd flink geweest We wensen je nog vele jaren wie weet. Koksijde daar was ze graag . Liefs van ons Het ga je 👍 goed

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.