Home > Zorginstelling Viro en Bosgroep planten nieuw bos van 4.50 ha langs E40 in Beernem

Zorginstelling Viro en Bosgroep planten nieuw bos van 4.50 ha langs E40 in Beernem

Geschreven op 9 februari 2022 om 10:34 door Mario De Wilde

Bij de E40 te Beernem helpen cliënten van Viro vzw deze week bij de aanleg van een nieuw bos. Er gaan precies 2.000 eikenboompjes de grond in. De Bosgroep Houtland biedt samen met de betrokken private grondeigenaar Harald van Outryve d’Ydewalle aan deze mensen zo een kwalitatieve en begeleide dagbesteding. Natuur wint steeds meer aan belang. Niet alleen voor het klimaat en een kwalitatieve leefomgeving, maar ook voor de mentale en fysieke gezondheid.
Jan Goris (bosgroepcoördinator): “Het gaat hier om 1ha voormalige landbouwgrond die aansluit bij de bossen van het kasteelpark Drie Koningen en het Bulskampveld. Ook vorig jaar werd hier al 1 ha bebost. Bedoeling van de eigenaar is om langs de E40 binnen nu en drie jaar 4,5ha nieuw bos aan te planten. Dit groenscherm biedt eigenlijk aan alle bezoekers van de regio Bulskampveld voordelen met betrekking tot o.a. lawaai, luchtvervuiling en het landschapsbeeld. De beplanting past in het plan ‘meer bos voor Vlaanderen’. De maatschappij roept om meer groen en de huidige Vlaamse regering maakt daar samen met de Provincie West-Vlaanderen en vele privé-eigenaars nu ook echt werk van. Via de Bosgroep kunnen private personen die een stuk grond willen beplanten ondersteuning krijgen. Dat dergelijk nuttig en opbouwend werk met behulp van zorginstellingen kan uitgevoerd worden, maakt het plaatje nog positiever.”

“Voor ons is dit een erg fijne samenwerking met Bosgroep Houtland”, vertelt Dries Vanlersberghe, coördinator van de dagbesteding bij Viro vzw. “Het smaakt zeker naar meer. Daarom schrijven we nu samen met de Bosgroep en de Provincie West-Vlaanderen aan een projectvoorstel om voor deze samenwerking financiering vanuit het Europees plattelandsfonds te krijgen. Er kan dan permanent iemand ingezet worden die boseigenaars en zorginstellingen met elkaar in contact brengt en zorgt dat onze cliënten nuttig en aangenaam werk in de natuur kunnen verrichten.”
—————————————————————————————————————————
De Bosgroep Houtland is een initiatief van de Provincie West-Vlaanderen om praktische ondersteuning te bieden aan boseigenaars. Deze eigenaars werken op vrijwillige basis samen aan gezonde en aantrekkelijke bossen. Concreet kunnen de leden bij de bosgroep terecht voor advies en administratieve hulp maar ook voor beheerwerken, houtverkopen en cursussen. Bij de Bosgroep Houtland zijn 535 boseigenaars aangesloten, goed voor 3.450ha bos. Dat is 60% van alle bossen in de regio.

 

1 reactie

Margodt Noel
Geschreven op 2022-02-09 18:37:51
Prachtig initiatief, maar het is wel jammer dat in Bulskampbos zelf zoveel hectaren bos is gekapt voor heide die geen enkele meerwaarde heeft.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.