Home > Zorgcampus Langemark-Poelkapelle richt een contactkoor op voor bewoners met dementie

Zorgcampus Langemark-Poelkapelle richt een contactkoor op voor bewoners met dementie

Geschreven op 26 september 2022 om 09:46 door Mario De Wilde

Zorgcampus Langemark-Poelkapelle richt een contactkoor op voor bewoners met dementie. Het koor schiet uit zijn startblokken op vrijdag 23 september en zal maandelijks optreden in de zorgcampus. Een contactkoor is er voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het is gericht op samen zingen, genegenheid en plezier beleven. Het zingen van herkenbare liederen houdt bewoners met dementie actief, haalt hen uit hun isolement en brengt contact terug op gang met familie en verzorgenden.

Bij personen met dementie tempert muziek hun rusteloosheid, maakt hen rustiger, alerter en doet hun beter voelen. En vooral, iedereen kan zingen, of het nu juist is of niet. In een contactkoor gaat het over samen zingen, samen herinneringen ophalen, versteld staan over wat de personen met dementie net wel nog kunnen i.p.v. wat ze niet meer kunnen. Het contactkoor geeft hen letterlijk weer een stem en laat ruimte voor een positief interactiemoment tussen de persoon met dementie en zijn begeleider.

Het koor bestaat uit vijf muzikanten, de koorleden zijn de personen met dementie en hun begeleiders bestaande uit familieleden, mantelzorgers of vrijwilligers. We hebben een gevarieerde groep die met accordeon, piano, slagwerk en percussie en basgitaar aan de slag kan. Marleen Vanhooren begeleidt mee de muzikanten.

Opendeur zorgcampus

Wie meer wil weten over het contactkoor kan met vragen terecht op de opendeurdag op 8 oktober. Tijdens de opendeurdag wordt iedereen uitgenodigd om een kijkje te komen nemen achter de schermen, van een bezoek aan de kamers en zorgflats tot in de keuken. Je kan er ook de plannen inkijken van de nieuwbouw. Om 14.30u houdt Community Building een infosessie over de nieuwe assistentiewoningen, die in het najaar gebouwd zullen worden. De vleugel van het woonzorgcentrum bestaat 10 jaar. Dit wordt gevierd met een fotoreportage, koffie en pannenkoeken.

Op de foto herken je naast de deelnemers, Jean-Marie Callewaert, Jelle Delombaerde, Sofie Butaye, Heidi Coppenolle, Laurent Hoornaert en muzikanten Serge Calandt, Rita Decoene, Marleen Vanhooren, Thomas Vandendriessche. Ingrid De Rocker ontbreekt op de foto

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.