Home > Zopas beslist: geen carnaval dit jaar in Blankenberge en Knokke-Heist

Zopas beslist: geen carnaval dit jaar in Blankenberge en Knokke-Heist

Geschreven op 25 januari 2022 om 11:21 door Mario De Wilde

Al enkele weken terug hebben de burgemeesters van Knokke-Heist en Blankenberge onderling overleg gepleegd over carnaval 2022. Daarbij zijn beide burgervaders overeengekomen hun beslissing maximaal op elkaar af te stemmen. In beide badplaatsen wordt carnaval in de krokusvakantie uitbundig en over meerdere dagen gespreid gevierd. Burgemeesters Björn Prasse en Piet De Groote hebben nu na veel wikken en wegen de knoop definitief doorgehakt: dit jaar gaat ook aan de Oostkust carnaval niet door en zullen de carnavalisten hun ludieke knaldrang nog wat moeten inhouden tot 2023.

Afgelopen vrijdag kondigde het overlegcomité van de Vlaamse en de federale overheden de nieuwe coronabarometer aan. Die treedt in werking vanaf 28 januari 2022 en start door de stijgende besmettingen en ziekenhuisopnames meteen in code rood. Dit houdt o.m. in dat dynamische publieksevenementen en dynamisch horecabezoek verboden zijn. Over drie weken zou men de situatie opnieuw evalueren. Maar zelfs in code oranje -als dat er dan zou komen- is er zowel een plafond van 60 tot 80% bezetting in de horeca als een verplichting tot crowdmanagement voor evenementen. Wat dus wil zeggen dat mensen afstand moeten blijven houden. Dat staat haaks op het volksfeest dat carnaval is en moet zijn. Carnaval op een ander moment in het jaar vieren, ziet de meerderheid van carnavalisten al evenmin zitten. In 2022 zal er dus tot spijt van het bestuur en de bevolking van zowel Blankenberge als Knokke-Heist geen dolle vierdaagse aan de Oostkust gevierd kunnen worden.

Burgemeester Piet De Groote: “Op vraag van de Raad van carnaval hebben we onze beslissing om carnaval dit jaar al dan niet te laten doorgaan, tot op het allerlaatste moment in beraad gehouden. Op advies van onze gemeentelijke veiligheidscel en in ruggespraak met collega Björn Prasse van Blankenberge, hebben we nu uiteindelijk besloten om de carnavalstoet op 27 februari en de dinsdagavondparade op 1 maart definitief uit onze vrijetijdsagenda te schrappen. Binnen het schepencollege zullen we nog bekijken welke financiële compensatie we aan de Knokke-Heistse carnavalgroepen kunnen geven om hun reeds gemaakte kosten te dekken. De Vissersmis in de Sint-Antoniuskerk en de bloemenhulde op zondagmorgen 27 februari op het Vissershuldeplein gaan wel nog door conform de geldende coronamaatregelen. Alleen de VIP-receptie wordt geannuleerd.”

Burgemeester Björn Prasse: “Blankenberge en Knokke-Heist liggen op amper 15km van elkaar en zijn met de tram eenvoudig te bereiken voor elkaar. Heel wat carnavalisten gaan dan ook wel eens over de stadsgrens kijken en meevieren tijdens de dolle vierdaagse. In het overleg met onze carnavalisten, de wagenbouwers en de jury vorige week was veel zin voor realiteit en verantwoordelijkheid aanwezig. Iedereen bleef echter wel hopen. Hoewel men nog niet meteen wilde beslissen, voelde iedereen aan dat een stoet en de daarbij horende feestelijkheden onder de huidige omstandigheden niet kunnen en ook niet verstandig zouden zijn. De beslissingen en de verslaggeving van vrijdag maakten duidelijk dat dit ook half februari nog niet het geval zou zijn. En dan is het te kort dag om te beslissen om het toch nog te organiseren. Dus schep je voor de verenigingen en ook de middenstand beter nu duidelijkheid.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.