Home > Zondag verwelkomt Lichtervelde meer dan 2000 KLJ’ers op grootste KLJ-sportfeest van het land

Zondag verwelkomt Lichtervelde meer dan 2000 KLJ’ers op grootste KLJ-sportfeest van het land

Geschreven op 25 augustus 2023 om 06:59 door Mario De Wilde

Komende zondag 27 augustus organiseert jeugdbeweging KLJ het dertigste Landjuweel, de tweejaarlijkse Belgische kampioenschappen van de KLJ-sporten. Ook dit jaar nemen meer dan 2000 deelnemers het tegen elkaar op in volkssporten als piramide bouwen, vendelen, wimpelen, dansen en touwtrekken. Elke zomer nemen verschillende KLJ-afdelingen deel aan sportfeesten in hun regio. Ze nemen het dan tegen elkaar op in disciplines als touwtrekken, vendelen, piramide bouwen, wimpelen en dansen. Om de twee jaar wordt er ook een nationaal kampioenschap georganiseerd, dat heet het Landjuweel. Dit jaar krijgt KLJ Lichtervelde (West-Vlaanderen) de eer om de dertigste editie te organiseren.

“Zondag verwachten we meer dan 2000 KLJ’ers uit 60 KLJ-afdelingen uit heel Vlaanderen en honderden toeschouwers”, zegt Ina Desplenter van KLJ Lichtervelde. “Maar eigenlijk begint het Landjuweel al op vrijdag. Dan opent de camping voor zo’n 500 KLJ’ers en is er nog een fuif. Op zaterdag kunnen die kampeerders genieten van een goed gevuld dagprogramma aan de kust of in Plopsaland, is er een groot eetfeest en sluit een coverband de dag af. Zondag barst de strijd pas echt los. ’s Ochtends komen alle KLJ’ers aan en vinden de voorrondes plaats. Dan tonen alle KLJ’ers hun reeksen voor de 190 juryleden. Vanaf 13.30u is het grote publiek welkom en strijden de drie beste groepen per discipline om de prijzen in de finales.”

“Het Landjuweel en de sportwerking van KLJ is uniek in het jeugdbewegingslandschap in België en ver daarbuiten”, vervolgt nationaal KLJ-voorzitter Lot De Kimpe. “Afdelingen beginnen in de lente al met trainen, sommige zelfs al in de winter! En dat soms wel meerdere keren per week. Voor velen zijn onze sporten dus wel degelijk een volwaardige sport. En toch gaat het Landjuweel om meer dan winnen alleen. KLJ’ers leren gedurende het weekend van elkaar en smeden vriendschapsbanden over afdelingsgrenzen heen. Daar draait het écht om.”
Foto: KLJ

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.