Home > Zondag is Brugge in de ban van de Elfstedenronde: passages in Brugge, Sint-Kruis, Damme en Sijsele

Zondag is Brugge in de ban van de Elfstedenronde: passages in Brugge, Sint-Kruis, Damme en Sijsele

Geschreven op 8 juni 2023 om 06:28 door Mario De Wilde

Komende zondag vindt de 40ste editie van de Euro Shop Elfstedenronde plaats, de achtste manche van de Lotto Cycling Cup. Dit regelmatigheidscriterium bundelt tien karaktervolle Belgische en Nederlandse eendagskoersen uit de UCI Europe Tour. De Nederlandse topsprinter Fabio Jakobsen (zie foto) start zondag met rugnummer 1 en is topfavoriet om zichzelf op te volgen op het snelle parcours in Brugge.

De eerste editie van de Elfstedenronde werd in 1943 georganiseerd. De koers, die volledig over West-Vlaams grondgebied loopt, kreeg zijn symbolische naam omwille van de doortocht door evenveel steden en gemeentes. Op de erelijst pronken iconische namen als Rik Van Steenbergen, Rik Van Looy en Freddy Maertens. Maar ondanks de passage van de grote vedetten verdween de wedstrijd destijds van de kalender. In 2017 werd de Elfstedenronde, met start en aankomst in Brugge, na een afwezigheid van bijna 30 jaar met groot succes van onder het stof gehaald.

De 40ste editie is 190 km lang en start zondag om 12u45 op ’t Zand. Na een lange aanloop van 110 km komt het peloton een eerste keer door aan de finish. Na vijf lokale rondes volgt de ontknoping op de Buitenkruisvest in Brugge. Onderweg krijgen de renners flink wat kasseien voorgeschoteld. In de lokale omloop moeten ze liefst vijf keer over de stenen van de Damsevaart Zuid – Kerkstraat in Damme (1000 meter), de Brieversweg in Sijsele (1900 meter) en de Moerkerkse Steenweg in Brugge (300 meter). In de aanloop daar naartoe wachten ook nog een handvol andere stroken.

Fabio Jakobsen (Soudal-Quick Step) liet zich vorig jaar niet afschrikken door de kasseien en won met brio de massasprint op de Buitenkruisvest. Kan de snelle Nederlander dat dit jaar nog eens overdoen? Jakobsen zal dan wel moeten afrekenen met onder meer de Noor Alexander Kristoff (Uno-X), de Italiaan Giacomo Nizzolo (Israel-Premier Tech), de Fransman Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic) en de Belgen Gerben Thijssen (Intermarché-Circus-Wanty), Arne Marit (Intermarché-Circus-Wanty), Timo Kielich (Alpecin-Deceuninck), Sasha Weemaes (Human Powered Health) en Timothy Dupont (Tarteletto-Isorex).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.