Home > Zo’n dertig scholen in Brugge experimenteren volop in de strijd tegen het lerarentekort

Zo’n dertig scholen in Brugge experimenteren volop in de strijd tegen het lerarentekort

Geschreven op 10 januari 2023 om 07:21 door Mario De Wilde

Verschillende scholen in Brugge gaan in zogenaamde ‘proeftuinen’ experimenten doen in de strijd tegen het lerarentekort. De bedoeling is telkens om meer leerkrachten aan te trekken en te behouden. De projecten mogen de bestaande regelgeving even negeren en krijgen zo een ongekende ruimte. “Dit is geen alleenzaligmakende oplossing voor het lerarentekort, maar het kan wel helpen om de stellingenoorlog te overstijgen. Over bepaalde ideeën wordt al decennia gediscussieerd: wij gaan nu uittesten wat werkt. En wat in de praktijk goed gaat, willen we dan uitrollen in alle scholen”, zegt Vlaams minister Ben Weyts. Een selectiecommissie koos voor 27 verschillende projecten in 127 basisscholen en 89 scholen van het secundair onderwijs. “Maar liefst 24 Brugse scholen doen mee met de proeftuinen. Deze projecten experimenteren met flexibelere lestijden, meer jobmobiliteit binnen de scholengroep tot meer begeleiding van leerkrachten. Dankzij de inzet van onze Brugse scholen, bouwen we mee aan het onderwijs van morgen”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA).

Er worden veel voorstellen gedaan om het lerarentekort in Vlaanderen tegen te gaan, maar vaak gaat het om theoretische ideeën die nog niet getoetst zijn aan de realiteit. Vaak ontstaat er dan een discussie tussen voor- en tegenstanders, die niemand echt vooruit helpt. Sommige discussies zijn al jaren hetzelfde. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts wil die stellingenoorlog overstijgen door scholen de kans te geven om nieuwe ideeën te toetsen aan de praktijk. Binnen een zogenaamde ‘proeftuin’ mogen scholen de bestaande regelgeving even negeren. Zo kan eindelijk bewezen worden welke voorgestelde oplossingen werken, en welke niet.

Weyts geeft scholen in Brugge de kans om te experimenteren met nieuwe ideeën die kunnen helpen in de strijd tegen het lerarentekort. Het is de eerste keer dat scholen zoveel ruimte krijgen om te experimenteren: de eerste keer dat er zoveel personeelsregelgeving losgelaten wordt.

Concreet gaat het om:

Organiserend schoolbestuur Deelnemende school Gemeente Omschrijving van het project
Karel de Goede vzw VBS Het Palet – 8000 Brugge Brugge Flexibelere lestijden en meer jobmobiliteit binnen de scholengroep, om zo het welbevinden van leerkrachten te verhogen.
Karel de Goede vzw VBS Het Kleurenpalet – 8000 Brugge Brugge Flexibelere lestijden en meer jobmobiliteit binnen de scholengroep, om zo het welbevinden van leerkrachten te verhogen.
Karel de Goede vzw Wonderwijs Brugge – 8310 Assebroek Brugge Flexibelere lestijden en meer jobmobiliteit binnen de scholengroep, om zo het welbevinden van leerkrachten te verhogen.
Karel de Goede vzw Sint-Andreaslyceum Lager – 8310 Sint-Kruis Brugge Flexibelere lestijden en meer jobmobiliteit binnen de scholengroep, om zo het welbevinden van leerkrachten te verhogen.
Karel de Goede vzw Sint-Andreaslyceum Kleuter – 8310 Sint-Kruis Brugge Flexibelere lestijden en meer jobmobiliteit binnen de scholengroep, om zo het welbevinden van leerkrachten te verhogen.
Karel de Goede vzw OLVA Sint-Katarina (Katrientje) – 8310 Assebroek Brugge Flexibelere lestijden en meer jobmobiliteit binnen de scholengroep, om zo het welbevinden van leerkrachten te verhogen.
Karel de Goede vzw OLVA Steenbrugge – 8310 Assebroek Brugge Flexibelere lestijden en meer jobmobiliteit binnen de scholengroep, om zo het welbevinden van leerkrachten te verhogen.
Karel de Goede vzw OLVA De Meersen – 8310 Assebroek Brugge Flexibelere lestijden en meer jobmobiliteit binnen de scholengroep, om zo het welbevinden van leerkrachten te verhogen.
Karel de Goede vzw OLVA De Touwladder – 8310 Assebroek Brugge Flexibelere lestijden en meer jobmobiliteit binnen de scholengroep, om zo het welbevinden van leerkrachten te verhogen.
Karel de Goede vzw Sint-Andreasinstituut – 8000 Brugge Brugge Flexibelere lestijden en meer jobmobiliteit binnen de scholengroep, om zo het welbevinden van leerkrachten te verhogen.
Karel de Goede vzw Sint-Andreaslyceum – 8310 Sint-Kruis Brugge Personeelsleden met een betaald verlofstelsel, die dit zelf zien zitten, inzetten bij vervangingen. Opheffen van de ondeelbaarheid van de functie van administratief medewerker en opvoeder.
Karel de Goede vzw Sint-Jozef humaniora – 8000 Brugge Brugge Personeelsleden met een betaald verlofstelsel, die dit zelf zien zitten, inzetten bij vervangingen. Opheffen van de ondeelbaarheid van de functie van administratief medewerker en opvoeder.
Karel de Goede vzw Sint-Andreasinstituut – 8000 Brugge Brugge Personeelsleden met een betaald verlofstelsel, die dit zelf zien zitten, inzetten bij vervangingen. Opheffen van de ondeelbaarheid van de functie van administratief medewerker en opvoeder.
Karel de Goede vzw Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut – 8000 Brugge Brugge Personeelsleden met een betaald verlofstelsel, die dit zelf zien zitten, inzetten bij vervangingen. Opheffen van de ondeelbaarheid van de functie van administratief medewerker en opvoeder.
Karel de Goede vzw Middenschool Sint-Pieter – 8020 Oostkamp Brugge Personeelsleden met een betaald verlofstelsel, die dit zelf zien zitten, inzetten bij vervangingen. Opheffen van de ondeelbaarheid van de functie van administratief medewerker en opvoeder.
Karel de Goede vzw Onze-Lieve-Vrouwecollege – 8310 Assebroek Brugge Personeelsleden met een betaald verlofstelsel, die dit zelf zien zitten, inzetten bij vervangingen. Opheffen van de ondeelbaarheid van de functie van administratief medewerker en opvoeder.
Karel de Goede vzw Sint-Jozefsinstituut – 8000 Brugge Brugge Personeelsleden met een betaald verlofstelsel, die dit zelf zien zitten, inzetten bij vervangingen. Opheffen van de ondeelbaarheid van de functie van administratief medewerker en opvoeder.
Karel de Goede vzw Technisch Instituut Heilige Familie – 8000 Brugge Brugge Personeelsleden met een betaald verlofstelsel, die dit zelf zien zitten, inzetten bij vervangingen. Opheffen van de ondeelbaarheid van de functie van administratief medewerker en opvoeder.
Karel de Goede vzw MIA – 8310 Brugge Brugge Personeelsleden met een betaald verlofstelsel, die dit zelf zien zitten, inzetten bij vervangingen. Opheffen van de ondeelbaarheid van de functie van administratief medewerker en opvoeder.
vzw Scholengemeenschap Sint-Donaas Sint-Lodewijkscollege – 8200 Sint-Andries Brugge Meer hybride lesgeven aanbieden, met buitenstaanders die meer (digitale) gastlessen geven. Daarnaast voorzien van een betere aanvangsbegeleiding voor ‘young professionals’, loopbaanbegeleiding voor ‘mid-career professionals’ en uitstroombegeleiding voor ‘mature professionals’.
vzw Scholengemeenschap Sint-Donaas Sint-Lodewijkscollege eerste graad – 8200 Sint-Andries Brugge Meer hybride lesgeven aanbieden, met buitenstaanders die meer (digitale) gastlessen geven. Daarnaast voorzien van een betere aanvangsbegeleiding voor ‘young professionals’, loopbaanbegeleiding voor ‘mid-career professionals’ en uitstroombegeleiding voor ‘mature professionals’.
vzw Scholengemeenschap Sint-Donaas Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartinstituut – 8200 Sint-Andries Brugge Meer hybride lesgeven aanbieden, met buitenstaanders die meer (digitale) gastlessen geven. Daarnaast voorzien van een betere aanvangsbegeleiding voor ‘young professionals’, loopbaanbegeleiding voor ‘mid-career professionals’ en uitstroombegeleiding voor ‘mature professionals’.
vzw Scholengemeenschap Sint-Donaas MAST – 8200 Sint-Michiels Brugge Meer hybride lesgeven aanbieden, met buitenstaanders die meer (digitale) gastlessen geven. Daarnaast voorzien van een betere aanvangsbegeleiding voor ‘young professionals’, loopbaanbegeleiding voor ‘mid-career professionals’ en uitstroombegeleiding voor ‘mature professionals’.
vzw Scholengemeenschap Sint-Donaas Vrij Handels- en Sportinstituut – 8200 Sint-Michiels Brugge Meer hybride lesgeven aanbieden, met buitenstaanders die meer (digitale) gastlessen geven. Daarnaast voorzien van een betere aanvangsbegeleiding voor ‘young professionals’, loopbaanbegeleiding voor ‘mid-career professionals’ en uitstroombegeleiding voor ‘mature professionals’.
vzw Scholengemeenschap Sint-Donaas Abdijschool van Zevenkerken – 8200 Sint-Andries Brugge Meer hybride lesgeven aanbieden, met buitenstaanders die meer (digitale) gastlessen geven. Daarnaast voorzien van een betere aanvangsbegeleiding voor ‘young professionals’, loopbaanbegeleiding voor ‘mid-career professionals’ en uitstroombegeleiding voor ‘mature professionals’.
vzw Scholengemeenschap Sint-Donaas ZoWe Verpleegkunde – 8200 Sint-Michiels Brugge Meer hybride lesgeven aanbieden, met buitenstaanders die meer (digitale) gastlessen geven. Daarnaast voorzien van een betere aanvangsbegeleiding voor ‘young professionals’, loopbaanbegeleiding voor ‘mid-career professionals’ en uitstroombegeleiding voor ‘mature professionals’.
vzw Scholengemeenschap Sint-Donaas Brood- en banketbakkerijschool Ter Groene Poorte – 8200 Sint-Michiels Brugge Meer hybride lesgeven aanbieden, met buitenstaanders die meer (digitale) gastlessen geven. Daarnaast voorzien van een betere aanvangsbegeleiding voor ‘young professionals’, loopbaanbegeleiding voor ‘mid-career professionals’ en uitstroombegeleiding voor ‘mature professionals’.
vzw Scholengemeenschap Sint-Donaas Hotel en slagerijschool Ter Groene Poorte – 8200 Sint-Michiels Brugge Meer hybride lesgeven aanbieden, met buitenstaanders die meer (digitale) gastlessen geven. Daarnaast voorzien van een betere aanvangsbegeleiding voor ‘young professionals’, loopbaanbegeleiding voor ‘mid-career professionals’ en uitstroombegeleiding voor ‘mature professionals’.
vzw Scholengemeenschap Sint-Donaas BuSO Ravelijn – 8200 Sint-Michiels Brugge Meer hybride lesgeven aanbieden, met buitenstaanders die meer (digitale) gastlessen geven. Daarnaast voorzien van een betere aanvangsbegeleiding voor ‘young professionals’, loopbaanbegeleiding voor ‘mid-career professionals’ en uitstroombegeleiding voor ‘mature professionals’.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.