Home > Zo’n 250 kwakers bereikten in Lichtervelde veilig de overkant dankzij Kijk Puit! Amfibieën op trektocht

Zo’n 250 kwakers bereikten in Lichtervelde veilig de overkant dankzij Kijk Puit! Amfibieën op trektocht

Geschreven op 22 februari 2023 om 11:49 door Mario De Wilde

Lichtervelde zet in samenwerking met Stad-Land-Schap ’t West-Vlaamse hart en de Provincie West-Vlaanderen voor de 13de keer haar schouders onder Kijk Puit! In het voorjaar stijgen de temperaturen, ontwaken de amfibieën uit hun winterslaap en gaan ze op zoek naar een partner en een geschikte poel om zich voort te planten. Om de schade voor de amfibieënpopulatie te beperken, organiseren we dit jaar opnieuw een overzetactie in de Spoorwegstraat.
Paddenschermen
Langs de wegberm werden paddenschermen geplaatst. Deze schermen beletten de padden, kikkers en salamanders om de straat te dwarsen. De dieren worden in emmers opgevangen en ’s morgens en ‘s avonds door vrijwilligers veilig aan de overkant van de weg, richting de voortplantingspoel, gezet. Afhankelijk van de weersomstandigheden vindt de trek plaats van midden februari tot eind maart.

Sinds 2011 neemt de gemeente Lichtervelde samen met vrijwilligers deel aan de overzetactie. Vorig jaar werden 343 amfibieën overgezet: 75 padden, 2 kikkers en 266 salamanders. Dit jaar zijn onze vrijwilligers gestart op 8 februari. Momenteel werden bijna 250 amfibieën overgezet. Dank aan de vrijwilligers voor het reeds geleverde werk!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.