Home > ‘Zoden aan De Dijk’ informeert Sint-Pieters op unieke wijze

‘Zoden aan De Dijk’ informeert Sint-Pieters op unieke wijze

Geschreven op 28 april 2020 om 13:40 door Mario De Wilde

Met ‘Zoden aan De Dijk’ wil het buurtwerk Sint-Pieters bij Brugge mensen op een unieke manier informeren, maar vooral ook een hart onder de riem steken. Dat gebeurt via een “creatieve klaagmuur” bij het Buurt- en Cultuurcentrum De Dijk, langs de Blankenbergse Steenweg. Bewoners kunnen in de “klaagmuur” hun verzuchtingen en meldingen, aan de hand van een tekening, tekst of brief, deponeren. De installatie is van de hand van het kunstenaarskoppel Sylvie Crutelle en Peter Deblieck, en wordt gepromoot via een flyer in de wijk Sint-Pieters. Burgemeester Dirk De fauw: “Als stadsbestuur beseffen we maar al te goed, dat het voor iedereen moeilijke tijden zijn. Deze campagne, ‘Zoden aan de Dijk’ is een vorm van preventie. Via het Buurtwerk Sint-Pieters proberen we de bewoners van deze deelgemeente een hart onder de riem te steken. We moedigen ze aan om hun verzuchtingen achter te laten aan en in deze creatieve klaagmuur. ‘Zoden aan De Dijk’ staat op de plek waar Sylvie Crutelle en Peter Deblieck eerder al een installatie maakten voor het sociaal-artistieke project RASP (Retour à Saint-Pierre). Ik hoop dat deze klaagmuur de ‘stevige volharding‘ van onze bevolking in lastige tijden symboliseert.”

De campagne van “Zoden aan De Dijk” is drieledig. Het is een creatieve uitlaatklep voor burgers die moeilijk met de crisis om kunnen. Daarnaast richt de installatie zich tot minder bereikbare doelgroepen, en worden de meest gangbare nood- en infolijnen gepromoot. Schepen Pablo Annys: “‘Zoden aan De Dijk’ bevestigt hoe dicht welzijnsvereniging Mintus bij de burger staat. Via de buurt- en dienstencentra trachten we in deze periode mensen maximaal alle mensen te bereiken. We organiseren telefoonrondes, voorzien een boodschappendienst, promoten babbelbuddy’s en realiseren projecten op maat in de wijken. Omdat we beseffen dat de meest kwetsbare burger vaak het minste vertrouwd is met digitale infokanalen, werd deze installatie ontwikkeld. Op de bijhorende folder hebben we ook informatie en sensibilisering toegevoegd. De infonummers van de lokale ondersteuningsdiensten staan erop, net als het noodnummer 1712 en ‘Awel’ voor jongeren. Zo weten mensen waar ze tijdens deze crisis terechtkunnen voor directe hulp. Het buurtwerk brengt op deze manier absoluut ‘zoden aan de dijk’.”

De installatie “Zoden aan De Dijk” vind je ter hoogte van het Buurt- en Cultuurcentrum De Dijk, Blankenbergse Steenweg 221, Brugge Sint-Pieters Op permanente basis engageert Buurtwerk Sint-Pieters zich om alle lagen van de bevolking te bereiken en te ondersteunen met laagdrempelige initiatieven:

• Telefoonronde 85-plussers, boodschappendienst, babbelbuddy’s;
• Bar- en zaalvrijwilligers van het buurtwerk houden contact met de buurt;
• Wekelijkse zoomconferentie voor de vrijwilligers van de bar en zaal van Buurtcentrum De Dijk (i.s.m. Vzw Wieder);
• Naaiclubs van ‘Sint-Pieters Deelt’ maken mondmaskers;
• De volkstuinen in Sint-Pieters werden coronaproof gemaakt.

Meer info op: https://www.facebook.com/Buurtcentrumdedijk

Foto Johan Depaepe

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.