Home > Zo zal de stationsomgeving van Kortrijk er straks (moeten) uitzien. Groen plein bovenop de tunnel

Zo zal de stationsomgeving van Kortrijk er straks (moeten) uitzien. Groen plein bovenop de tunnel

Geschreven op 31 oktober 2022 om 16:13 door Mario De Wilde

De stationsomgeving van Kortrijk zal er straks helemaal anders uitzien. In het voorjaar van 2023 start men immers met de herinrichting van de publieke ruimte bovenop de nieuwe stationsparking, de tunnel in de Zandstraat en het kruispunt Appel. Er wordt maximaal ingezet op verkeersveiligheid, ontharding en vergroening.

Een nieuw groen plein bovenop de tunnel in de Zandstraat
De Zandstraat en een deel van de Magdalenastraat worden volledig heraangelegd. De Zandstraat wordt een groen plein. Dat wordt mogelijk omdat de stadsring R36 er ondergronds gebracht wordt. Het wordt een aangename verblijfsplek met ruimte voor terrassen en veel groen, met ook heel wat zitbanken en fietsenstallingen. Het nieuwe plein wordt autoluw, met een duidelijke plek voor de voetgangers en zebrapaden op de belangrijkste oversteekplaatsen. De Magdalenastraat begrenst dit plein. De Magdalenastraat wordt opgenomen in de zone 30 en krijgt brede voetpaden en fietspaden die aansluiten op de R36 in de Burgemeester Lambrechtlaan, de Consciencestraat en de Beheersstraat. Fietsers zullen via de nieuwe aparte fietstunnels uiteraard ook veilig kunnen fietsen naar het knooppunt Panorama.

Een nieuwe stationsboulevard
De stationsboulevard (het deel boven de nieuwe ondergrondse parking) krijgt ook een volledige make-over. Het wordt de verbinding voor voetgangers en fietsers tussen het station en Kortrijk Weide en omgeving. De boulevard komt aan de kant van het muziekcentrum. De bussen van De Lijn komen aan de kant van de sporen. Die twee delen zijn van elkaar gescheiden door een ruime groenzone met gras, lage beplanting en bomen. Dat maakt van het geheel een aangename wacht- en verblijfplaats. In het verlengde van het treinperron langs spoor 1 komt een ruim busstation met 6 bushaltes en een aantal wachtplaatsen voor bussen in afwachting van hun volgende rit.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.