Home > Zo kleurt Knokke-Heist ’s avonds in 50 tinten

Zo kleurt Knokke-Heist ’s avonds in 50 tinten

Geschreven op 28 augustus 2020 om 09:06 door Mario De Wilde

Onder het motto 50 tinten Heist wordt het handelscentrum van Heist polychroom gepimpt met kleurrijke vlaggen, artistieke mozaïekbanken, fleurige bloembakken, coloriete zebrapaden, flashy kubusblokken en weergaloze 3D-art van de internationale pop-surrealist Leon Keer. Het gemeentebestuur van Knokke-Heist is erin geslaagd om de gerenommeerde street artist Leon Keer te strikken voor een wonderlijk artistiek 3D-project op het Heldenplein. De Nederlander is wereldwijd gekend als een grootmeester in anamorfische straatkunst. Zijn uniek oeuvre bracht hem de wereld rond: de Verenigde Staten, Mexico, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi- Arabië, Rusland, Nieuw-Zeeland, Australië en tal van Europese en Aziatische landen. In zijn werk probeert de 40-jarige Utrechtenaar steeds een maatschappijkritische boodschap over te dragen aan het publiek. Zo worden vaak milieuproblemen en de leefbaarheid van onze aarde aan de kaak gesteld

GIGANTISCHE VERLICHTE KUBUSBLOKKEN
In samenwerking met het eventbureau Twice Entertainment uit Roeselare werd het Heldenplein ook in de hoogte opgesmukt met gigantische kubistische blokken in felle tinten. Deze indrukwekkende moderne monolieten zijn opgebouwd uit transparante wanden die ‘s avonds via ledlampen voor een feeërieke indirecte sfeerverlichting zorgen. De put van het Heldenplein fungeert op die manier als het ware tot een mega-blokkendoos waarvan de diverse geometrische elementen met een knipoog refereren naar het toekomstige Community House op het Maes- en Boereboomplein. Deze gigantische Rubik’s cube in pastelkleurige tinten, is een ontwerp van het befaamde Parijse architectenbureau Jakob + MacFarlane en wordt een iconische landmark die binnenkort boven de traditionele gebouwen rond de markt zal uittorenen.

INTERACTIEF BELEVINGSPARCOURS VOOR JONG EN OUD
Door het stuk Heldenplein ter hoogte van de Duinenstraat en Onze-Lieve-Vrouwstraat verkeersvrij te maken, hebben jongeren nu meer ruimte om met skeelers, BMX of gocart via kleurrijke patronen het interactief parcours op de grond te volgen, tussen de blokken te laveren en via een helling “de put” in te duiken. De ouders kunnen ondertussen vanop de zittrappen in het amfitheater het kunst- en stuntwerk van respectievelijk de kunstenaars en het jonge volkje bewonderen. Ook een 10-tal wapperende kunstvlaggen tussen het oorlogsmonument en de beruchte Kneistivalarena zorgen met hun zomerse tinten voor een zalig oogstrelend vakantiegevoel.

NATUURLIJKE EN AVONTUURLIJKE SPEELPRET IN DE RAAN
Het voormalige zwembad van De Raan op de Zeedijk dat in zijn verloederde staat een (duin)doorn in het oog was van veel Heistenaars, wordt momenteel in versneld tempo afgebroken en werd omgevormd worden tot een natuurlijk duinenlandschap. Na de sloop- en profileringswerken wordt er tussen 2 glooiende duintoppen een houten speelstaketsel opgetrokken. Vanaf half juli 2020 kunnen kinderen op deze golvende “zandbreker” naar hartenlust klauteren en via een glijbaan de duin afroetsjen.

KLEURRIJK FLANEREN IN DE GRAAF D’URSELLAAN
Tussen De Raan en het Heldenplein wordt het voor fashionista’s en lekkerbekken heerlijk flaneren langs de Graaf d’Ursellaan. Deze zonovergoten boulevard met zijn vele gezellige terrasjes wordt deze zomer extra opgefleurd met 30 gloednieuwe houten bloembakken. Deze groene eilandjes met fleurige beplanting worden afgewisseld met artistieke mozaïekbanken.

SFEERPLEINEN DE BOLLE EN DEN OOSTHOEK
Vanop het Heldenplein leiden felgekleurde stapstenen en een al even opvallend full color zebrapad funshoppers via de Kursaalstraat naar de sfeerpleinen van de Bolle en de Oosthoek. Deze laatste is dankzij een verkeerstechnische knip in de Pannenstraat van 1 juli tot 15 september 2020 grotendeels autovrij zodat deze dynamische volksbuurt er dit jaar kan genieten van een nieuwe ontmoetingsplek. Het gaat hier om een proefopstelling waarbij het gemeentebestuur de verkeersveiligheid voor (jonge) fietsers op dat complexe kruispunt wil verbeteren en vereenvoudigen, maar waarbij de bereikbaarheid maximaal gegarandeerd blijft. Op termijn kan de Oosthoek zo uitgroeien tot een nieuw gezellig pleintje in het hart van Heist. Kortom, de toekomst in Heist-aan-Zee ziet er met het herstelproject 50 tinten Heist dus veel meer dan alleen maar rooskleurig uit!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.