Home > Zin in een barbecue? Dit moet je weten!

Zin in een barbecue? Dit moet je weten!

Geschreven op 1 juni 2022 om 09:36 door Mario De Wilde

Nu de dagen langer worden en het warmer begint te worden, plannen veel mensen hun avond- en weekendactiviteiten buiten. En naarmate de zomer nadert, zal het buitenleven nog meer te bieden hebben. Maar als er nu eens één iets is dat gepaard gaat met het warmere weer, dan is het wel een overheerlijke barbecue! Als je niet op vakantie kan of bent, waarom zou je dan niet gewoon genieten van het prachtige weer door een barbecue te organiseren in je achtertuin?

All you need is… a barbecue

Een van de beste manieren om te profiteren van het mooie lente- en zomerweer is een barbecue in de open lucht. En omdat ze niet altijd heel veel moeite vereisen, kan je er een houden na het werk op weekdagen, of in het weekend. Alles wat je nodig hebt is een barbecue (samen met wat gas of kolen), iets om te koken, en een beetje knowhow! Inderdaad, maaltijden zijn altijd beter als de kok een beetje weet hoe hij of zij het eten moet klaarmaken. Maar er zijn natuurlijk veel manieren om te barbecueën en ook veel verschillende dingen die je kan bereiden – van ribbetjes tot steak, van lamsbout tot ribeye, maar uiteraard ook groenten en zelfs fruit! Je kan dus het beste beginnen met een paar eenvoudige recepten, en van daaruit je kennis uitbreiden.

Lekker marineren

Veel geweldige barbecues beginnen met een goede marinade. Dus afhankelijk van het soort vlees, zoals een lekkere bavette, of groenten die je wil bereiden, kan je een marinade kopen – of helemaal zelf maken. Recepten zijn gemakkelijk online of in receptenboeken te vinden, maar houd er rekening mee dat je voor sommige recepten maar een paar uur hoeft te marineren, terwijl andere recepten een paar dagen voorbereiding vragen! Dus kies je recept niet alleen op basis van wat je van plan bent te koken, maar ook hoeveel tijd je hebt om te marineren.

Grillen of barbecueën?

Een andere tip om in gedachten te houden is dat er een verschil is tussen barbecueën en grillen. Veel mensen grillen op hun barbecue, wat ook een smakelijk effect geeft; maar dit kost vaak veel meer tijd bij een lagere temperatuur. Ribbetjes moeten bijvoorbeeld lang genoeg – zo’n 6 tot 7 uur – op een lage temperatuur worden gegaard om het vlees mals te krijgen. Kip daarentegen heeft niet zo veel tijd nodig, afhankelijk van de grootte van de stukken.

Welk type barbecue kies je?

Een ander punt van overweging is dat verschillende soorten houtskool, gas en hout andere smaakresultaten geven. Velen geven de voorkeur aan de eenvoud en netheid van gasbarbecues, terwijl anderen de rokerige smaak van houtskool prefereren. Je kan echter altijd vergelijkbare resultaten krijgen met gas door houtsnippers in een foliepakket te gebruiken tijdens het koken; daarom is het de moeite waard om te experimenteren met gas, houtskool en hout als je je kennis uitbreidt om uiteindelijk je eigen kookstijl te ontwikkelen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.