Home > Zie ze blinken…Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen zet in op meer ergonomische auto’s

Zie ze blinken…Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen zet in op meer ergonomische auto’s

Geschreven op 24 november 2021 om 15:11 door Mario De Wilde

Corona of niet, gezwind rijden onze thuisverpleegkundigen en zorgkundigen door weer en wind, over gans West-Vlaanderen rond om onze patiënten de beste zorgen te geven in hun vertrouwde thuisomgeving. In West-Vlaanderen alleen al rijden er zo’n 1.250 collega’s met een Wit-Gele Kruis auto. Binnenkort kunnen onze collega’s gespot worden in een nieuw type wagen, namelijk een wit gele Citroën C3 via de groep Linden. Stapsgewijs wordt het bestaande wagenpark vervangen.

Bewuste keuze voor meer ergonomische wagens
Dit jaar nog kunnen we zo’n 50 collega’s blij maken met een nieuwe Wit-Gele Kruis dienstwagen en vanaf volgend jaar worden er telkens een 200-tal nieuwe auto’s verdeeld. Aangezien deze auto’s intensief gebruikt worden – een thuisverpleegkundige stapt op een voormiddag regelmatig in en uit de auto en rijdt op jaarbasis zo’n 11.000 km – werden ook enkele referentieverpleegkundigen ergonomie betrokken bij de keuze van de nieuwe wagen. Jirky Legein, referentieverpleegkundige ergonomie bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “Aangezien onze collega’s al best een fysiek zware job hebben, is het belangrijk dat de verplaatsing met de wagen tussen patiënten door ook zo ergonomisch mogelijk gebeurt. Wij hebben bij de tests vooral gekeken naar het zitcomfort in de auto, de zithoogte, of er gemakkelijk in- en uit de wagen gestapt kan worden, … Wat ook heel handig is zijn de extra parkeersensoren die we vanaf nu zullen hebben. Wij moeten soms vaak parkeren in nauwe plekjes en ook al kunnen we allemaal intussen best goed parkeren, zo’n parkeersensor is toch een handige extra. Net zoals een goede autoradio om wat sfeer tijdens de rit te hebben.” De eerste nieuwe auto’s zullen dan ook verdeeld worden aan collega’s die bijv. rugproblemen hebben en extra baat zullen hebben bij een hoger rijcomfort.

En ook duurzaamheid staat hoger op de agenda

Daarnaast werden ook duurzaamheidselementen meegenomen in de keuze voor de nieuwe Wit-Gele Kruis dienstwagen. Zo werd er gekeken naar de CO2 uitstoot, type brandstof, … De Citroën C3 scoort op deze elementen al een stuk beter dan de meeste van onze huidige wagens. Bart Landuyt, verantwoordelijke aankoop en logistiek bij Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “Duurzaamheid is een hot topic vandaag de dag en ook wij zijn aan het bekijken hoe we ons duurzamer kunnen verplaatsen en hoe onze verplaatsingen het best verlopen. Er lopen hierrond reeds enkele testprojecten met bijv. elektrische fietsen en scooters, of plooifietsen die gebruikt kunnen worden in combinatie met de wagen. Zeker in meer stedelijke omgevingen merken we dat onze thuisverpleegkundigen graag hun ronde met de fiets of scooter doen. Ook kijken we regelmatig naar onze dienstlijsten om ervoor te zorgen dat onze zorgrondes goed worden ingepland via slimme stratenplannen. En op termijn zullen ook wij de overstap maken naar elektrisch rijden, maar momenteel botsen we hiervoor nog op enkele praktische uitdagingen (zoals bijv. laadinfrastructuur). We zijn al volop bezig om hier oplossingen voor te vinden.”

 Over Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen

Al bijna 85 jaar is het Wit-Gele Kruis een pionier in de thuisverpleging. In de provincie West-Vlaanderen zorgen dagelijks meer dan 1.400 medewerkers voor een kwalitatief hoogstaande en gevarieerde verpleging aan huis. Onze kerntaak is thuisverpleging, maar ons zorgaanbod is een stuk rijker. Naast thuisverpleging zijn we ook een ‘single point of contact’ (SPOC) wanneer onze patiënten hier nood aan hebben en verwijzen we door naar andere zorg- en welzijnsorganisaties. Ook hebben we een Zorgcentrale met een personenalarmsysteem die voor iedereen toegankelijk is.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.