Home > Zeven Kortrijkse verenigingen krijgen extra ondersteuning

Zeven Kortrijkse verenigingen krijgen extra ondersteuning

Geschreven op 27 januari 2020 om 14:07 door Mario De Wilde

Afgelopen donderdag vond in het OC De Vonke in Heule de algemene vergadering van de cultuurraad en het verenigingsplatform plaats. Ze zette dit jaar maar liefst 7 jubilerende verenigingen in de bloemetjes. De stad investeert sterk in haar verenigingsleven dankzij een verhoging van de subsidies.

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “We koesteren onze verenigingen en dagen hen uit om nog meer in te zetten op creativiteit, innovatie en diversiteit. Daarom investeert de stad in haar verenigingsleven en doet het de subsidies voor het verenigingsleven substantieel stijgen vanaf 2020.” Concreet betekent dit een stijging van 109.815 euro naar 141.000 euro voor de subsidies die de erkende culturele verenigingen krijgen voor hun jaarwerking. Daarenboven stijgt het subsidiebudget voor bijzondere en vernieuwende projecten van culturele en socio-culturele verenigingen en organisaties van 14.500 euro naar 34.500 euro. Deze subsidiestijging kwam er dankzij een vruchtbaar overleg tussen de schepen van cultuur Axel Ronse en de Cultuurraad-Verenigingsplatform.

Axel Ronse, schepen van Cultuur: “We zijn zeer tevreden dat we de vaste werking van onze verenigingen kunnen versterken, maar ook de projectondersteuning stijgt en biedt zo kansen aan de verenigingen om verder te experimenteren!” Lieven Maertens, voorzitter Cultuurraad-Verenigingsplatform: “De lat voor het verenigingsleven en zeker ook voor de amateurkunstenverenigingen ligt immers steeds hoger. Dat zorgt ervoor dat het kostenplaatje voor hen steeds meer oploopt. Vandaar dat het ons verheugt dat de schepen bijkomende middelen voorziet voor het Kortrijkse verenigingsleven.” Heerlijk Object Proeven vzw en Respiro Dell’Arte bliezen vorig jaar 25 kaarsjes uit. Altra Voce, Toneelvereniging Edelweis Bissegem, Koor Crescendo Rollegem en Marnixring Kortrijk Broel vierden hun gouden jubileum (50 jaar). De Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia Heule bestaat maar liefst 125 jaar.

In 2019 werden ook zeven nieuwe verenigingen aangenomen als lid van de Cultuurraad-Verenigingsplatform. Zes andere verenigingen die reeds lid waren, werden goedgekeurd door de stad als subsidieerbare culturele vereniging. Dat brengt het totaal op 384 verenigingen die lid zijn waarvan 241 erkend als subsidieerbare culturele vereniging.

Jubilerende verenigingen in 2019
25 jaar

-Heerlijk Objectief Proeven vzw (H.O.P.)
Voorzitter: Lode Van Biervliet, Notelaarstraat 25, 8560 Wevelgem

-Respiro Dell’Arte
Voorzitter: Katrien Demoen, Gymnasiastraat 22, 8510 Marke

50 jaar

-Altra Voce
Voorzitter: Annie Goddaer, Ter Beke 2, 8570 Vichte

-Toneelvereniging Edelweiss Bissegem
Voorzitter: Lydie Putman, Gullegemsesteenweg 168, 8501 Bissegem

-Koor Crescendo Rollegem
Voorzitter: Jos Leplae, Steertstraat 2, 8510 Marke

-Marnixring Kortrijk Broel
Voorzitter: Dirk Devriendt, Roeland Saverystraat 18, 8500 Kortrijk

125 jaar

-Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia Heule
Voorzitter: Luc Maelfait, Peperstraat 24, 8501 Heule

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.