Home > Zet’joe….Terug van weggeweest in Brugge: 700 groene stoelen

Zet’joe….Terug van weggeweest in Brugge: 700 groene stoelen

Geschreven op 25 maart 2022 om 14:57 door Mario De Wilde

De groene stoelen – die sinds deze winter het hele jaar door op de Burg staan – komen vanaf dit weekend ook terug in vier Brugse stadsparken. Inwoners en bezoekers kunnen vanaf nu weer genieten op de stoelen in het Koningin Astridpark, het Minnewaterpark, het Koning Albert I-park en aan de Vesten. Later volgen er nog op andere plaatsen in de binnenstad en in de deelgemeenten. Stad Brugge plaatste de stoelen voor het eerst in 2019. Na een positieve evaluatie werden in 2020 twee extra locaties toegevoegd. In 2021 plaatste de Stad 515 groene stoelen op 18 locaties. Dit jaar komen er 700 stoelen op 25 locaties. De plaatsing gebeurt in fasen. De eerste reeks wordt vanaf vandaag uitgezet in het Astridpark, het Minnewaterpark, het Koning Albert I-park en langs de Vesten. Tegen de paasvakantie volgen er nog een aantal locaties, en tegen begin juni staan alle stoelen opgesteld. Ook dit jaar is er weer een divers aanbod van groene stoelen. Zo zijn er stoelen met of zonder leuning, een eenzit- en een tweezitlounge.

“De groene stoelen zijn naast onze klassieke groene banken (460 in de binnenstad) zeer gegeerd. Ondertussen zijn ze het symbool geworden van Brugse stadsvernieuwing op het openbaar domein. Dankzij de stoelen komen mensen samen in de Brugse publieke tuinen, parken en binnenpleinen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. “De groene stoelen zien we ook in Parijs en New York. Onze historische stad krijgt met dit verplaatsbaar stadsmeubilair een hippe look. Veel andere steden zijn ons al gevolgd.” Burgemeester Dirk De fauw: “We nodigen de Bruggelingen en de vele bezoekers van onze stad uit om zuurstof op te doen in onze mooie parken. De stoelen vormen daar zeker een meerwaarde. We rekenen net zoals de voorbije jaren op de goodwill van de gebruikers. Als stadsbestuur bouwen en werken we voortdurend aan een stad waar het heerlijk wonen, leven en werken is.”

Locaties

Dit jaar plaatst de Stad stoelen in het Hof Campers, Dr. Sebrechtspark, Koning Albert I-park (aan fontein), Koningin Astridpark, het Minnewaterpark en het park aan het Oud-Sint-Jan. Er komen ook stoelen aan het Gruuthusemuseum en in het Arentshof.

Ook langs de Vesten worden opnieuw groene stoeltjes geplaatst aan de Gentpoortvest, Begijnenvest, Kruisvest ter hoogte van de Carmerstraat/Rolweg, de Gentpoort en op de Singel als de werkzaamheden het toelaten.

Christus-Koning krijgt groene stoelen in het Graaf Visartpark, het Baron Ruzettepark en op het Werfplein (tegen juni).

In de deelgemeenten komen er 80 stoelen verspreid over twee parken: park Koude Keuken in Sint-Andries en park Ter Poele in Sint-Pieters.

Dit jaar worden 40 exemplaren uitgezet op de centrale begraafplaats.

Op de Burg plaatsen we in totaal 60 stoelen.

“De investering is zeer zinvol. Zeker in huidige tijden zijn voldoende zitmogelijkheden op het openbaar domein niet onbelangrijk. Een zitplaats nodigt uit om even te onthaasten en de sociale contacten te onderhouden. De groene stoelen worden duidelijk gesmaakt bij zowel de Bruggelingen als onze bezoekers”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

overzicht van de geplaatste parkstoelen

 

Plaatsnaam Aantal        
 • Centrum
Nu Juni      
 1. Graaf Visartpark
30 20 Werken Tot 8 juni  
 1. Dr. Sebrechtspark
30        
 1. Hof Campers
25        
 1. Koning Albertpark
50        
 1. Koningin Astridpark
50        
 1. Baron Ruzettepark
20        
 1. Gentpoortvest
30        
 1. Gruuthuse
20      
 1. Arentshof
20      
 1. Oud Sint-Jan
20      
 1. Vesten Carmerstraat-Rolweg
30        
 1. Gentpoort +
 2. Boninvest
20        
 1. Minnewaterpark
50        
 1. De Singel
  werken      
 1. De Burg
60        
 • Deelgemeenten
         
 1. Koude Keuken
  40      
 1. Park Ter Poele
  40      
 1. Begraafplaats Assebroek  40
 2. Buurtpark Potterie 20
 3. Werfplein 20
 4. Guido Gezelletuin 20
 5. Kloostertuinen pm (40)
 6. Edward Desmet plantsoen 20
 7. Zilverpand 20
 

 

180      

 

Totaal 700 stoelen plus wat reserve

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.