Home > Zes Diksmuidse scholen krijgen elk een cheque voor Operatie Proper

Zes Diksmuidse scholen krijgen elk een cheque voor Operatie Proper

Geschreven op 28 oktober 2022 om 11:46 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur en IVVO overhandigden vandaag cheques aan 6 Diksmuidse scholen die zich het voorbije jaar inzetten voor ‘Operatie proper’. Alle scholen werkten een actieplan uit om zwerfvuil tegen te gaan.
IVVO lanceerde vorig jaar een oproep bij scholen om deel te nemen aan ‘Operatie proper’. 6 Diksmuidse scholen waren hier enthousiast voor en schreven zich in: Vrije basisschool Beerst, Vrije basisschool Vladslo, Klimop, ’t Saam Diksmuide, Klavertje vier Leke en Klavertje vier Beerst. Ze ontvangen een cheque met een bedrag tussen 675 en 875 euro. Hiermee kunnen ze bijvoorbeeld duurzaam materiaal aankopen (herbruikbare drinkflessen, doosjes, …) om afval in de toekomst te vermijden.
8 thema’s
IVVO stelde voor Operatie proper acht thema’s op met criteria waaraan scholen konden voldoen. Het bedrag van de cheques hangt af van hoeveel thema’s de scholen konden afvinken. Zo gingen de scholen iedere maand op stap om zwerfvuil te ruimen, tekenden ze een engagementsverklaring, bekeken ze hoe goed ze sorteerden, maakten een vuilnisbakkenplan, …
Nieuwe oproep
Ook dit schooljaar kunnen scholen deelnemen aan de actie, door inspanningen te doen om komaf te maken met zwerfvuil en goed te sorteren kunnen ze opnieuw een bedrag krijgen.
Overzicht criteria
Engagementsverklaring
Onze school laat een engagementsverklaring ondertekenen door alle personeelsleden en leerlingen en geeft die een prominente plaats in de school.
Opruimen in schoolomgeving
Onze school stelt een planning op om met leerlingen en leerkrachten over de verschillende graden heen minstens elke maand het zwerfvuil in (een deel van) de aanpalende straten rond de school op te ruimen.
Deelname opruimactie
Onze school neemt minstens één keer deel aan een extern georganiseerd opruiminitiatief.
Metingen
Onze school meet minstens elk trimester de hoeveelheid zwerfvuil op verschillende doelplaatsen binnen de schoolmuren en vergelijkt de resultaten samen met leerlingen en leerkrachten.
Controle sortering
Onze school stelt iemand aan die (of een team aan dat) regelmatig controleert of de inhoud van de afvaleilanden correct gesorteerd is. Bij foutieve sortering wordt actie ondernomen.
Vuilnisbakkenplan
Onze school herbekijkt de plaatsing van vuilnisbakken op de speelplaats en zorgt voor een zo optimaal mogelijk vuilnisbakkenplan a.d.h.v. het aangeleverde stappenplan.
Themalessen
Onze school organiseert in elke graad themalessen rond de zwerfvuilproblematiek.
Realiteit op terrein
Onze school laat de leerlingen kennismaken met de realiteit op het terrein en organiseert daartoe minstens één relevante activiteit.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.