Home > Zelfs op zondag. Minister Demir plant bos aan in Zedelgem

Zelfs op zondag. Minister Demir plant bos aan in Zedelgem

Geschreven op 28 februari 2021 om 19:54 door Mario De Wilde

Vanmiddag kwam Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, samen met het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid, een bos aanplanten in Zedelgem. Dit gebeurde op een terrein van Natuurpunt in het erkende natuurreservaat Hoogveld. Op een oppervlakte van 1 hectare werden 1.600 bomen geplant. In het kader van de campagne ‘Plant je eigen bos’ plantte de minister en haar administratie van het Vlaams Departement Omgeving vandaag hun eigen bos.

“Voor Limburgers is het vaak heel evident dat we snel in de natuur en in de bossen staan. Maar voor velen buiten Limburg is dat veel minder evident. Ook hier in West-Vlaanderen. Tot nader order de meest bosarme provincie van Vlaanderen. Bij onze ambitie om 4.000 ha extra bos aan te leggen in Vlaanderen, hebben we dan ook veel aandacht voor een goede regionale spreiding van onze extra bossen, waaronder ook hier in Zedelgem. We doen dat met talloze partners die verenigd zijn in een heuse Bosalliantie, maar geven als overheid ook zelf het goede voorbeeld.

Dit initiatief van het Departement Omgeving past daar perfect in. Met veel plezier ben ik daarom aanwezig bij deze boomplantactie in het erkend natuurreservaat Hoogveld. Het coronavirus houdt dan wel grootschalige publieke plantacties momenteel helaas tegen. Dat mag geen excuus zijn om niet verder werk te maken van meer bos voor Vlaanderen. ”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. “Het stuk van 1 hectare dat vandaag bebost wordt, sluit aan bij een bestaand bos en vormt een verbinding tussen het waardevolle bosrelict tegen de A17 en de boskern in het zuiden en westen van Hoogveld”, zegt Eddy Becue, conservator Hoogveld. “We hebben hier al heel wat ervaring in bossen aanplanten. Sinds 2015 planten we in samenwerking met de gemeente Zedelgem, bedrijven en verenigingen, elk plantseizoen een stukje bos bij. Vandaag gingen 1.600 bomen en struiken de grond in waaronder zwarte els, meidoorn, sporkehout, gewone vogelkers, wintereik, fladderiep en gelderse roos. Dit bos kan nu beginnen groeien tot een waardevol, gevarieerd en robuust bos. We hopen binnenkort ook de korte wandellus die er nu al is te verlengen, zodat iedereen hier van de natuur kan komen genieten ”, zegt Eddy Becue.

Natuurgebied Hoogveld
Natuurpunt Zedelgem kocht dankzij een goede samenwerking met het lokale gemeentebestuur in 2013 de eerste gronden aan in Hoogveld en sinds eind 2019 is het een erkend natuurreservaat. Sinds 2015 is er al 14 hectare bos bij aangeplant. Met de aanplant van vandaag komt het totaal op 15 hectare nieuw bos.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.