Zeg niet zomaar een steen: kunst en kosmos ontmoeten elkaar aan Astropolis in Oostende
Twee bijzondere kunstwerken hebben zopas in Oostende een nieuwe thuis gevonden op de site van Astropolis langs de Duinkerksesteenweg: Morceau de Lune (2015) van Ingrid Luche en Neptunus (2004) van Tim Roosen. Beide prikkelen de verbeelding en zetten aan tot reflectie over onze plek in het universum. Wij gingen alvast een kijkje nemen.
Morceau de Lune
Dit monumentale werk van Ingrid Luche (°1971) toont een fragment van het maanoppervlak, op menselijke schaal gereproduceerd. De lichtgevende verf vangt zon- en maanlicht, waardoor het kunstwerk een subtiele gloed uitstraalt. De maan beïnvloedt al eeuwen onze getijden en emoties, en symboliseert onze drang naar exploratie. Morceau de Lune, oorspronkelijk gemaakt voor Beaufort Buiten de Grenzen en tijdelijk geplaatst op het strand van Oostende, stond daarna jarenlang in Mu.ZEE. Nu schittert het opnieuw onder de sterren.
Neptunus
In 2004 creëerde Tim Roosen (°1972) Neptunus als onderdeel van Ruimte voor MUCO, een artistieke weergave van ons zonnestelsel op schaal 1/40.000.000. Dit project, geïnitieerd door de Belgische Vereniging voor Strijd tegen Mucoviscidose, symboliseert de strijd van mucopatiënten tegen hun ziekte. Neptunus stond oorspronkelijk op de Zeedijk van Oostende, en verbeeldt de zeegod met golven en een drietand. In 2024 kreeg het een nieuwe plek bij Astropolis, waar het in een wetenschappelijke context bezoekers inspireert. Via een QR-code bij Neptunus kunnen bezoekers de volledige locatie- en afmetingstabel van het Ruimte voor MUCO-project raadplegen. De herplaatsing van deze kunstwerken biedt een ontmoeting van kunst en wetenschap op een voortreffelijke locatie.