Home > Zeewier op je hoorntje? Roeselaarse VIVES-studenten ontwikkelen vegan ijs met een twist

Zeewier op je hoorntje? Roeselaarse VIVES-studenten ontwikkelen vegan ijs met een twist

Geschreven op 8 mei 2025 om 07:00 door Mario De Wilde

Vijf studenten Bachelor agro – en biotechnologie richting Voedingstechnologie van hogeschool VIVES Roeselare ontwikkelen een innovatief vegan ijs op basis van zeewier. Met het gebruik van een zo min mogelijk bewerkt, natuurlijk ingrediënt. Iers mos, een rood zeewier, willen we de whole-food benadering in de kijker zetten. Whole Foods zijn ingrediënten die de natuur ons gegeven heeft in zijn pure vorm. Dit houdt in dat er niets uit onttrokken wordt, zo gebruiken wij Iers mos in zijn gehele vorm.

Carrageen wordt chemisch geëxtraheerd uit het rode zeewier, Iers mos. Dit poeder wordt vaak als stabilisator gebruikt in zuivel- en ijsproducten als stabilisator om de textuur te verbeteren. In het nieuw ontwikkelde vegan ijs voegen wij rechtstreeks Iers mos toe om zo het proces van extractie te vermijden en het zeewier in zijn natuurlijke vorm toe te voegen.

Experimenteermomenten

De afgelopen vier maanden werkten wij intensief aan dit project in het kader van het vak productontwikkeling. Tijdens verschillende experimenteermomenten onderzochten wij hoe het zeewier de smaak, viscositeit, smeltbaarheid, kleur en hardheid van ons vegan
ijs beïnvloedt. We werkten met verschillende concentraties Iers mos om te bepalen welke percentages de beste vegan ijsjes opleverden. “Te hoge concentraties aan zeewier zorgden bijvoorbeeld voor een te viskeuze structuur van het vegan ijs, terwijl te lage
concentraties zorgden voor onvoldoende stabiliteit.”, zeggen de studenten Luna en Leonie. Het beste resultaat werd bekomen door het zeewier onder de vorm van een gel toe te voegen.

Smaken

Om het ijs als vegan te kunnen beschouwen, en dus geen dierlijke ingrediënten mag bevatten, werd in het recept melk vervangen door sojadrink. Al snel werd opgemerkt dat dit zorgt voor een onaangename nasmaak. Verschillende natuurlijke smaken werden uitgetest.

We kozen voor ingrediënten die goed combineren met de smaak van zeewier en de gebruikte sojamelk zoals: citroen, koffie, chocolade of banaan. “Een smaaktest wees uit dat chocolade de favoriet is.”, zegt Charlotte.

“Met ons project hopen we mensen te inspireren. En wie weet… zien we in de toekomst wel vegan zeewierijs in de winkelrekken.”, zegt Emily.

Wil je meer weten over het onderzoek of wil je dit unieke vegan zeewierijs zelf eens proeven? Tijdens de opendeurdag op zaterdag 10 mei van 10u. tot 16u. is iedereen welkom. Dank aan Mandelnieuws/ Foto RV

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.