Home > Zeemeerminnen te kijk in Cultuurcentrum Scharpoord Knokke. Met dank aan Elisa Maenhout

Zeemeerminnen te kijk in Cultuurcentrum Scharpoord Knokke. Met dank aan Elisa Maenhout

Geschreven op 20 oktober 2021 om 16:24 door Mario De Wilde

Afgelopen zondag was er in Café Cultuur van het Cultuurcentrum Scharpoord Knokke de boekvoorstelling van de Gentse fotografe Elisa Maenhout. Aan de uitgave van het boek ‘A depth most would drown’ (uitgegeven door MER. B&L) werd ook een fototentoonstelling gekoppeld. Eilsa neemt de kijker mee in de (w)onderwaterwereld van zeemeerminnen. “Ze hebben dezelfde zorgen als gewone stervelingen, maar zodra deze parttime zeemeerminnen én -mannen hun staart aantrekken, telt alleen nog wat zich onder water afspeelt.” De jonge Gentse fotografe Elisa Maenhout dook mee in hun bubbel. ‘Voor hen is dit geen rollenspel, zij voelen zich écht zeemeermin of -man.’ De zeemeermin is een van de meest iconische wezens aller tijden. We kennen haar van mythes, legendes, sprookjes en verhalen die teruggaan tot in de oudheid. Zeemeerminnen worden steeds afgebeeld als sterke, bovennatuurlijke vrouwen die macht, schoonheid en zelfvertrouwen uitstralen.

Elisa Maenhout
In haar fotografisch werk gaat Elisa Maenhout op zoek naar de fascinatie die dit fenomeen opwekt. Ze fotografeert mensen die zich vereenzelvigen en identificeren met dit mythische wezen. Op een speelse manier vertellen de zeemeerminnen en -mannen ons iets over onze eigen maatschappij. In een zelfgecreëerde, parallelle schijnrealiteit vinden ze een plaats om volledig zichzelf te zijn. Ze duiken in een droomwereld, vrij van problemen, en laten de werkelijkheid tijdelijk achter zich. De zeemeerminnen-community is een recent en wereldwijd fenomeen. Op deze manier wordt het zeemeermin-zijn naast een individuele transformatie ook een sociale gebeurtenis. Gekadreerd tussen wateroppervlak en bodem beweegt het zeemeer-volk zich voort in hun eigen (nieuwe) wereld, waar het licht anders schijnt en de zwaartekracht een illusie lijkt.

Elisa Maenhout speelt met de dunne grens tussen realiteit en fictie. Haar onderwaterfoto’s brengen de idyllische droomwereld tot leven. Hier vervaagt het onderscheid tussen documentaire-fotografie en enscenering. De contrasterende beelden die boven water genomen zijn zorgen voor een reality-check.

De fototentoonstelling “A depth most would drown in” in het kader van SEAS loopt nog tot 5 december 2021 in Cultuurcentrum Scharpoord.

Het boek is te koop via e website www.elisamaenhout.com en later deze week in de boekenwinkels.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.