Home > Zaterdag Hoor- en Beleefdag naar aanleiding van 100e cochleair implantaat

Zaterdag Hoor- en Beleefdag naar aanleiding van 100e cochleair implantaat

Geschreven op 28 november 2019 om 16:33 door Mario De Wilde

Zaterdag 30 november organiseert de dienst Neus-, keel- en oorziekten (NKO) van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV een Hoor- en Beleefdag voor
patiënten met een cochleair implantaat (CI). Net op het moment dat de nieuwe wetgeving in voege treedt die de terugbetalingscriteria voor een CI versoepelt. Op 30 augustus laatstleden kondigde Minister van Volksgezondheid Maggie de Block de goedkeuring van dit dossier aan. Het aantal Belgen met ernstig gehoorverlies dat in aanmerking komt voor zo’n implantaat zal dankzij de nieuwe regelgeving met 74% stijgen.
Meer dan 100 implantaties
Begin 2019 was campus Sint-Jan aan zijn 100ste cochleaire implantatie toe. Op 30 augustus volgde de goedkeuring van het dossier voor versoepeling van de terugbetalingscriteria voor een CI. Met een Hoor- en Beleefdag voor CI-patiënten viert de dienst Neus-, Keel- en Oorziekten van het AZ Sint-Jan Brugge-Oostende AV al dit heugelijke nieuws.
Hoor- en Beleefdag
Voor de Hoor- en Beleefdag heeft het Brugse CI-team al zijn geïmplanteerde patiënten uitgenodigd. Ze krijgen een voormiddag vol informatie en praktische workshops aangeboden. Het Brugse CI-team, onder leiding van dr. Bob Lerut, zal nog even kort zijn werking toelichten. Tijdens de workshops krijgen de genodigden tips en praktische uitleg over het gebruik van hun geluidsprocessor, over de combinatie met nieuwe draadloze accessoires en over de laatste nieuwe connectiviteitsmogelijkheden met smartphones. Er is ook ruimte voorzien om persoonlijke vragen te stellen en hun ervaringen uit te wisselen met lotgenoten of hun families.
Nieuwe regelgeving
Concreet verlaagt de nieuwe regelgeving de gehoorsdrempel om in aanmerking te komen voor de terugbetaling van een CI van 85 decibel (dB) naar 70 dB, gemeten op 3 van de 4 frequenties (500 Hz, 1 kHz, 2 kHz en 4 kHz). Dit geldt zowel voor kinderen als voor volwassenen. De spraakaudiometriescore in vrij veld gaat van minder dan 30% spraakverstaan naar minder dan 50% spraakverstaan zonder hoortoestellen. Deze aanpassing brengt een CI binnen het bereik van 74% meer Belgen met ernstig gehoorverlies dan voorheen. Het ministerie van Volksgezondheid verwacht hierdoor een ruime verdubbeling van het aantal cochleaire implantaties in België (van 330 naar 690).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.