Home > Zaterdag en zondag staan de deuren open bij kunstenaars van Zuid-West-Vlaanderen

Zaterdag en zondag staan de deuren open bij kunstenaars van Zuid-West-Vlaanderen

Geschreven op 20 oktober 2021 om 17:11 door Mario De Wilde

Op zaterdag 23 en zondag 24 oktober gooien de kunstenaars van Zuid-West-Vlaanderen opnieuw de deuren open. Het jaarlijkse open atelierweekend is in trek. Er namen vorig jaar 300 kunstenaars aan deel. Tot in 2019 was Buren bij Kunstenaars, het jaarlijkse open-atelier-weekend in West-Vlaanderen, het paradepaardje van de provinciale dienst cultuur van de provincie West-Vlaanderen. De Vlaamse overheid nam over en gaf Kunstwerkt, het steunpunt voor de beeldende kunsten in Vlaanderen, de opdracht om een nieuw concept uit te werken dat vanaf 2021 in heel Vlaanderen zou uitgerold
worden. Maar corona besliste er echter anders over. Kunstwerkt diende de 1ste editie van haar open atelierdagen, gepland in het voorjaar 2021, noodgedwongen door te schuiven naar 2022.
Bovenlokale samenwerking
De kunstenaars in onze regio dienden in 2020 al niet op hun honger te blijven zitten. Buren bij Kunstenaars kreeg voor het eerst haar plek in de regionale evenementenkalender tijdens het 3de weekend van oktober 2020. Onder impuls van Kortrijk en zuidwest sloegen toen 12 van de 13 steden en gemeenten de handen in elkaar om een regionale editie van Buren bij Kunstenaars te organiseren. Het werd een memorabele editie die in oktober 2021 een verlengstuk krijgt. Binnen de schoot van zuidwest, de intergemeentelijke samenwerking rond culturele materies, bleek immers al snel de behoefte om dit project gezamenlijk verder te zetten.

Ook nu weer lanceerden zuidwest en de steden en gemeenten in de regio, deze keer alle 13, een gezamenlijke oproep tot deelname via alle gemeentelijke en regionale communicatiekanalen. De intercommunale Leiedal zorgde voor een online inschrijvingsmodule. De oproep gebeurde begin juni en de inschrijvingen klokten af op 16 augustus, met succes, want ook deze keer tekenden ca. 300 kunstenaars in voor deze 2de regionale editie van Buren bij Kunstenaars. “Met Zuidwest zijn we opgetogen dat we dit artistieke aanbod van de grote groep creatieve kunstenaars in de regio kunnen blijven organiseren.

Individuele en groepsdeelname
Het grootste deel van de deelnemers stellen hun werk thuis tentoon of in het eigen atelier. Daarnaast zijn er kunstenaarscollectieven en een aantal individuele kunstenaars die mekaar vonden en samen in groepstentoonstellingen deelnemen. De deelnemers aan Buren bij Kunstenaars zijn heel divers, zowel wat disciplines als ervaring betreft. Beeldhouwers, schilders, keramiekers, glaskunstenaars, fotografen, tekenaars,… We hebben het allemaal in onze regio en Buren bij Kunstenaars blijft hét evenement bij uitstek om dit te tonen. Sommigen zijn ervaren kunstenaars die al aan heel wat kunstprojecten deelnamen. Voor anderen is het een vuurdoop en de eerste keer dat hun werk getoond wordt aan het publiek. Voor sommigen is het hun beroep, voor anderen eerder een hobby. Maar wat alle deelnemers gemeen hebben is hun grote passie voor kunst.

Totaaloverzicht
De handige webpagina www.uitinzuidwest.be/burenbijkunstenaars biedt een mooi overzicht in kaartvorm van alle deelnemende kunstenaars en kan je gericht zoeken per discipline. Je vindt er ook alle groepstentoonstellingen op terug die in de regio een plek krijgen. De site is een goed hulpmiddel om vooraf je zoektocht in de regio wat uit te stippelen. We houden haar bovendien actueel en plannen tot op de dag voor het evenement nog een laatste update.
UiTPAS zuidwest
Buren bij Kunstenaars is een UiTPASactiviteit. Dit betekent dat UiTPASsers een UiTPASpunt kunnen sparen bij de participerende kunstenaars of bij bezoek aan een groepstentoonstelling. Bij elke locatie is voorzien in een affiche van het evenement met de vermelding ‘ik doe mee’ en een QRcode die je met je smartphone kan inscannen.
Buren bij Kunstenaars praktisch
-Wanneer: zaterdag 23 en zondag 34 oktober van 10u tot 12u en van 14u tot 18u
-Deelnemende gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede,
Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.
-Regie: Stad Kortrijk en zuidwest
-Vormgeving: Flore Deman
-Website: Intercommunale Leiedal

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.