Home > Zaterdag a.s. wordt er in Blankenberge geschilderd om geld in te zamelen voor Oekraïne

Zaterdag a.s. wordt er in Blankenberge geschilderd om geld in te zamelen voor Oekraïne

Geschreven op 17 juli 2023 om 14:55 door Mario De Wilde

Komende zaterdag 22 juli organiseert de Poolse ngo Lapigua een schilderworkshop in Blankenberge om geld in te zamelen voor hulp aan Oekraïne. De workshop gaat door van
10.00u tot 19.00u in openlucht op het Leopold III-plein in Blankenberge. Stefanie Bogaerts,  bestuursvoorzitter van Stichting Lapigua: “Samen beschilderen we houten figuurtjes in de traditionele Oekraïense Yavoriv-stijl. Met rood, groen en wit tegen een gele achtergrond maken we kleurrijke vogeltjes en engeltjes, hartjes en vlinders. De workshop is voor groot en klein. Iedereen die zin heeft om zijn schilderskunsten te proberen, kan aanschuiven aan de werktafel. De workshop is gratis, maar wie Lapigua wil steunen, kan een kleine gift in de collectebus achterlaten. Je kunt ook een mooie souvenir kiezen uit het assortiment Oekraïens handwerk.


Lapigua – een Poolse ngo met een Vlaams karakter
Fundacja Lapigua is een Poolse stichting die in maart 2022 werd opgericht in Zamość in Polen, 50 km van de Oekraïense grens. De oprichters, Stefanie Bogaerts en haar man Radek Hojda, vingen al eind februari de eerste Oekraïense vluchtelingen op in hun huis. Daarna richtten ze in overleg met de eigenaars van de trouwzaal om de hoek een tijdelijk opvangcentrum in. Ongeveer 300 vluchtelingen vonden er in maart en april vorig jaar een veilige toevlucht. Ze konden er even op adem komen en verdere plannen maken voor hun reis. De vrijwilligers van Lapigua hielpen hun om een onderkomen te vinden in Polen, België en in andere landen.

Sindsdien zet Lapigua haar hulpactiviteiten ononderbroken voort via een netwerk van contacten dat nog steeds groeit. De stichting helpt vrijwilligers en organisaties uit de regio om hulptransporten naar Oekraïne te organiseren en steunt vrijwilligers in Oekraïne zelf om slaapzakken, thermisch ondergoed, waterzuiveringstabletten, eerste-hulpsets, verzorgingsproducten enz. aan te kopen. Binnenkort opent Lapigua in Zamość ook een ontmoetingscentrum voor Oekraïense vluchtelingen en vrijwilligers uit de regio. Dit Ontmoetingscentrum is een uitbreiding van het vrijwilligerspunt Błonie 4, waar elke week nog voedselpakketten worden uitgedeeld aan behoeftigen.

De fondsen die met de schilderworkshop worden ingezameld, zullen worden besteed aan de aankoop van hulpgoederen voor Oekraïne.

Meer informatie over de Stichting Fundacja Lapigua:
Website: www.lapigua.org
E-mail: info@lapigua.org

 

1 reactie

Stefanie Bogaerts
Geschreven op 2023-07-17 21:01:52
Al wie Oekraïne wil steunen is welkom zaterdag 22 bij onze stand op het Stationsplein!!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.