Zalmkwekerij krijgt, onder druk van Gaia, geen vergunning in Oostende: 120 banen weg
Ondanks het feit dat de Vlaamse regering in oktober vorig jaar het licht op groen zette en een Noors zalmbedrijf een vergunning kreeg om in Oostende een nieuwe kwekerij te bouwen, werd dat gisteren vernietigd. Onder andere de dierenrechtenorganisatie GAIA stelde een beroep in bij de RVVB, omdat het dierenwelzijn van de zalmen niet verzekerd zou zijn. Gaia had ook al een paar keer fel geprotesteerd in Oostende. Het RUP zou ook geen zalmkwekerij toelaten op die locatie. De raad oordeelt nu dat in het RUP inderdaad geen zalmkwekerij wordt toegelaten. Columbi Salmon wilde in de achterhaven van Oostende de grootste Europese zalmkwekerij (jaarlijks 20.000 ton vis) bouwen. Een investering van 150 miljoen euro, jobs voor minstens 120 mensen en jaarlijks 20.000 ton zalm.
Deze duurzame manier om aan viskweek te doen is gebaseerd op aquacultuur op land waarbij de vissen in optimale omstandigheden opgroeien in bovengrondse opslagtanks. Hierdoor is er veel minder vissterfte dan bij klassieke zalmkweek. Bovendien wordt er door kweek op de locatie waar de consumptie plaatsvindt transport vermeden vanuit Noorwegen waardoor de houdbaarheid verhoogt en er dus minder dieren dienen geslacht te worden voor eenzelfde consumptie. Desondanks hadden GAIA en Animal Rights beslist om naar de Raad voor Vergunningsbetwisting te stappen.
De Raad voor Vergunningsbetwisting heeft nu geoordeeld dat aquacultuur niet zou overeenstemmen met een watergebonden activiteit en dus niet als havengerelateerd overeenkomstig de bestemming van het gebied kan beschouwd worden. Haven Oostende kan zich moeilijk met deze interpretatie en zienswijze verzoenen en is hierover verbaasd gezien de talrijke andersluidende adviezen.