Home > Yves Leterme uit Sint-Kruis toont in september kalligrafie in pop-upwinkel in hartje Brugge

Yves Leterme uit Sint-Kruis toont in september kalligrafie in pop-upwinkel in hartje Brugge

Geschreven op 11 augustus 2023 om 08:56 door Mario De Wilde

Gedurende heel de maand september houdt de bekende kalligraaf Yves Leterme uit Sint-Kruis een pop-upwinkel en exporuimte open in de Sint-Jakobsstraat 28 in Brugge. Hij zal daarin terugblikken op zijn 30-jarige carrière en tevens uitpakken met gloednieuw werk dat je ter plekke kan gaan ontdekken. Leterme geniet internationale faam en wordt vooral gewaardeerd om zijn levendige en verfijnde stijl. Naast allerlei opdrachten en vrij werk heeft hij als geboren lesgever zowat overal ter wereld workshops en presentaties gegeven. En nu heeft hij dus uitgebreid de tijd genomen om aan deze solotentoonstelling annex shop in zijn thuisstad te werken.

‘Letters fungeren als praktische en nuttige tekens, maar ook als pure vorm en innerlijke melodie’, mijmerde Kandinsky eens en daar is Yves Leterme het helemaal mee eens. Ironisch genoeg, terwijl het handgeschreven woord dreigt te verdwijnen, merken we dat we des te meer verrukt zijn door sierlijk, expressief en bekwaam handschrift. Yves: “Ik heb mezelf ingesteld om de gerespecteerde traditie van kunstzinnige belettering te helpen behouden en de relevantie ervan te illustreren, zelfs in dit digitale tijdperk. Dit klinkt misschien als een verheven doel, maar het is eigenlijk best een bevredigend en ontspannend ding om te doen.”

Yves: “Ik ben al dertig jaar actief als kalligraaf, waarvan 13 jaar als voltijds professional, en mag stellen dat ik op dat gebied mijn sporen heb verdiend tot ruim buiten de landsgrenzen. Ik heb me meer dan een jaar grondig voorbereid op deze pop-up en weet dat er heel wat collega’s, vrienden en cursisten zullen langskomen, maar toch wil er ook de niet-kalligraaf bereiken, de mensen met een zwak voor mooie teksten en kunstige letters. Ik heb al jaren niet meer tentoongesteld in Vlaanderen, dus de expo-shop is een vrij uniek gebeuren.”

De bedoeling van Yves Leterme met deze pop-up is meervoudig:

1. een terugblik bieden op mijn kalligrafisch parcours van de afgelopen jaren
2. een flink pak nieuw werk voorstellen
3. een ruim assortiment te koop aanbieden van zowel origineel werk (op papier, glas, stof, metaal, canvas…) als prints, wenskaarten en objecten
4. een oase creëren voor iedereen die dorstig is naar Schone Letteren en schone letters
5. een trefpunt zijn voor letterfanaten van allerlei pluimage en uit alle windstreken om heerlijk nerdy conversaties te voeren
6. mezelf de kans geven om tekst en uitleg te verschaffen bij ‘mijn ding’
7. mijn echtgenote Anne en mezelf in de gelegenheid stellen om oude vrienden en kennissen te begroeten en nieuwe te maken.

Daarnaast hoop ik stellig dat ik met deze pop-up ook de aandacht kan trekken van mijn Brugse medemens en de toevallig voorbij kuierende toerist. Mogelijks kan ik hen dan mijn wereld binnenloodsen en hen vertellen over het boeiende bestaan van de kalligraaf als ambachtsman en kunstenaar.

Plaats:
St.-Jakobsstraat 28 (op een boogscheut van de markt en nog geen steenworp van een parking)
8000 Brugge

Openingsuren:
De winkel opent haar deuren op zaterdag 2 september en sluit die opnieuw op zaterdag 30 september

Dinsdag t/m zondag: doorlopend van 11u00 tot 18u00
Vrijdag: doorlopend van 11u00 tot 20u00

Op maandag gesloten

Alle info op www.yvesletermeletters.com/pop-up-store.html

3 reacties

Chris Nollé
Geschreven op 2023-08-13 13:00:07
Veel succes! Ik kom zeker langs, samen met mijn vriendin Mieke Marissen. Tot ziens in de 2de helft van september !
Robert Wiering
Geschreven op 2023-08-12 14:41:26
Wat leuk en spannend! Heel veel succes met alle voorbereidingen…!!
STEVELINCK Marina
Geschreven op 2023-08-11 16:19:15
Super om dit hier te zien voorbijkomen , al heel veel over deze "kunstenaar " gehoord door mijn lesgeefster Veronique . Zou willen langsgaan 👍

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.