Home > WZC Sint-Augustinus Torhout lanceert babbelboxen op moederdag

WZC Sint-Augustinus Torhout lanceert babbelboxen op moederdag

Geschreven op 8 mei 2020 om 09:22 door Mario De Wilde

Aanstaande zondag is het moederdag. Woonzorgcentrum Sint-Augustinus wil dit niet zomaar laten voorbijgaan. De bewoners zijn ondertussen 9 weken afgesloten van de buitenwereld en het gebrek aan contact met familieleden weegt zwaar door. Het woonzorgcentrum is al een tijdje druk bezig met de voorbereiding van een aantal babbelboxen. Moederdag is het ideale moment om deze voor een eerste keer open te stellen. Het woonzorgcentrum bekijkt al een tijd hoe we op een veilige, maar toch gezellige manier het contact tussen onze bewoners en hun familie kunnen vergemakkelijken. Voorlopig werd het contact onderhouden met videochat. Vanaf zondag worden dus ook 3 babbelboxen gelanceerd.

Lancering met moederdag

De 3 babbelboxen bevinden zich in de cafetaria van het woonzorgcentrum. Er werd een veilige en gezellige omgeving gecreëerd waar bewoners met voldoende afstand en gescheiden door een plexiwand een gesprek kunnen hebben met hun familie. Moederdag leek ons het ideale moment om de babbelboxen te lanceren. Het volledige personeelsteam van het woonzorgcentrum zet zich in om dit weekend alle moeders een mooi cadeau te geven, namelijk de mogelijkheid om na 9 weken met één van hun kinderen af te spreken in de babbelbox. Vanaf volgende week worden de contactmomenten uitgebreid voor alle bewoners, met uitzondering van de bewoners die op de cohorte of precohorte verblijven, bewoners die ziek zijn of die fysiek niet in staat zijn om met een rolstoel naar de babbelbox gebracht te worden. De families van de bewoners zullen persoonlijk opgebeld worden om een contactmoment vast te leggen.

Veiligheid voorop

Joost Cuvelier, schepen van ouderen- en thuiszorg: “Het woonzorgcentrum stelt uiteraard de veiligheid van zowel de bewoners als het personeel voorop bij de organisatie van de babbelboxen. Er werden duidelijke veiligheidsrichtlijnen uitgewerkt. Toch doen we er alles aan om niet alleen een veilige, maar ook warme en gezellige omgeving te creëren.” Er wordt maar 1 familielid per bewoner toegelaten, de temperatuur wordt gemeten bij aankomst en de handen moeten grondig ontsmet worden. Het familielid wordt via een aparte ingang tot bij de babbelbox gebracht. Fysiek contact met de bewoner is uiteraard niet mogelijk. Na ieder gesprek wordt de gebruikte box grondig ontsmet. Willem Vermaut, wnd. directeur woonzorgcentrum: “We hopen op deze manier de bewoner en z’n familie dichter bij elkaar te brengen. We beseffen heel goed dat deze manier van contact niet alledaags is en ver staat van wat we als woonzorgcentrum willen zijn, een open (t)huis. Maar het is een begin en na 9 weken isolement betekent dit heel veel voor onze bewoners.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.