Home > WZC Sint-Augustinus in Torhout start volgende week al met vaccineren

WZC Sint-Augustinus in Torhout start volgende week al met vaccineren

Geschreven op 31 december 2020 door Mario De Wilde

Woonzorgcentrum Sint-Augustinus in Torhout ontving het positieve bericht van Agentschap Zorg en Gezondheid dat de bewoners in de pilootweek (week van 4 januari a.s.) het coronavaccin kunnen ontvangen. De exacte datum is nog niet gekend. Het woonzorgcentrum is daarmee bij de eerste lichting van woonzorgcentra waar alle bewoners gevaccineerd kunnen worden. Het gaat om het vaccin van Pfizer en BioNtech. In een eerste fase worden de bewoners gevaccineerd. Wat betreft het vaccineren van personeelsleden wachten we de verdere richtlijnen af.

Enkel een nieuwe uitbraak van COVID-19 kan nog leiden tot uitstel. Want om te vermijden dat symptomen van de ziekte verward kunnen worden met eventuele bijwerkingen van de vaccinatie, moeten woonzorgcentra waar een uitbraak is, hun vaccinatie uitstellen tot de uitbraak onder controle is. We doen er uiteraard alles aan om een nieuwe uitbraak te vermijden. Schepen van ouderenzorg, Joost Cuvelier: “De vaccinatie is voor iedereen vrijwillig en dus niet verplicht. Een recente bevraging van het woonzorgcentrum toont echter een grote bereidwilligheid tot vaccinatie. 97 % van de bewoners zullen het vaccin ontvangen. Het is dan ook belangrijk om zo maximaal mogelijk te kunnen vaccineren.”

De bewoners van de woonzorgcentra blijven een zeer kwetsbare groep. Een besmetting leidt vaak tot een clusteruitbraak met bijkomende besmettingen bij bewoners en personeel. Besmette bewoners worden dan steeds geïsoleerd op een speciale zorgafdeling. Wnd. directeur Willem Vermaut: “De 3 uitbraken sinds het begin van de crisis hebben bijzonder veel gevraagd van zowel de bewoners als het personeel. De beperking van het bezoek, de mentale belasting en verhoogde werkdruk, het heeft een zware impact gehad op elk van ons. We hopen dan ook dat het vaccin ons de bescherming biedt waardoor we dit alles in de toekomst kunnen vermijden. We zullen nog een tijd voorzichtig en alert moeten blijven, maar met dit positieve bericht durven we stilaan toch te dromen van een ‘nieuw normaal’.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.