WZC Blijvelde uit Kortemark gaat volop de strijd aan tegen voedselverspilling
Woonzorgcentrum Blijvelde te Kortemark heeft indrukwekkende stappen gezet in de strijd tegen voedselverspilling en duurzaamheid. Met de steun van de Provincie West-Vlaanderen, stad Kortemark en onder begeleiding van vzw FoodWIN nam Blijvelde het initiatief om voedselverspilling te verminderen en bewuster om te gaan met voedselbronnen. Dit jaarproject kadert in het programma ‘Minder voedsel weggooien in keukens, scholen en zorginstellingen’ van Gemeente voor de Toekomst. In het licht van de toenemende zorgen over klimaatverandering én de noodzaak om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, besloot Blijvelde om duurzaamheid hoog op de agenda te plaatsen.
Aanpak en resultaten
FoodWIN’s aanpak resulteerde in een indrukwekkende reductie van voedselverspilling met bijna 50%. De vermindering van de dagelijkse voedselverspilling is niet enkel goed voor het milieu maar ook voor de vermindering van de operationele kosten van het woonzorgcentrum.
De kracht van het keukenteam
Het keukenteam van de grootkeuken van WZC Blijvelde, onder leiding van chef-kok Eveline Bintein én alle medewerkers in de dienstkeukens hebben een cruciale rol gespeeld in het succes van dit project. Ze hebben niet alleen nauwkeurig gemeten hoeveel voedsel er verspild werd, maar hebben ook actief bijgedragen aan het bedenken en implementeren van oplossingen. Dank zij hun inzet en innovatieve aanpak is het keukenteam erin geslaagd om de hoeveelheid afval aanzienlijk te verminderen zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de maaltijden. Een teamlid vertelt: ‘We zijn echt trots op wat we hebben bereikt. Het was niet altijd makkelijk, maar het voelt goed om te zien dat onze inspanningen echt impact hebben’
Blik op de toekomst
Naast het verminderen van voedselverspilling, heeft WZC Blijvelde ook een werkgroep opgericht. Project Foodwin creëerde een sfeer van bewustwording van duurzaamheid bij zowel bewoners als medewerkers. Vanuit deze werkgroep zullen nieuwe initiatieven gelanceerd worden omtrent duurzaamheid, zoals het verminderen van plasticgebruik. Er broeien zelfs ideeën om workshops te lanceren voor bewoners en personeel omtrent duurzaam eten en koken.
Dit project toont aan dat kleine veranderingen een groot verschil kunnen maken. WZC Blijvelde blijft zich inzetten voor een duurzame en zorgzame toekomst én hoopt een voorbeeld zijn voor andere plekken waar veel eten wordt klaargemaakt en weggegooid. Allen samen voor een duurzamere toekomst!