Home > Wuivende Krabben van Panamarenko in Knokke-Heist komen ongeschonden uit vriesweer

Wuivende Krabben van Panamarenko in Knokke-Heist komen ongeschonden uit vriesweer

Geschreven op 30 december 2022 om 10:35 door Mario De Wilde

Het kunstwerk Wuivende Krabben van Panamarenko in het Zegemeer van Knokke-Heist had half december 2022 af te rekenen met vriesweer. Door de aanhoudende winterprik was het water uit de fonteinen bevroren. De ijslaag had voor een gewichtstoename gezorgd op de krabbeneilanden waardoor één koepel gedeeltelijk was gezonken. Na het dooien keerde het ponton automatisch terug naar zijn oorspronkelijke positie.

Geen secundaire schade door ijsvorming
Afgelopen woensdag 21 december werd het kunstwerk grondig geïnspecteerd door het restauratiebedrijf Art Salvage. Uit het observatierapport blijkt dat het ijs gelukkig geen secundaire schade heeft veroorzaakt aan de 3 krabbeneilanden. De metalen koepels hebben sowieso al geen perfect ronde vorm. De onregelmatige deuken in het oppervlak zijn eigen aan het ontwerp en waren reeds aanwezig bij de installatie.

Waterballet met veel poëzie
De Wuivende Krabben is een technisch waterballet met heel veel poëzie. Aan de basis ligt een herinnering aan een reis naar het grensgebied tussen Zambia en Zimbabwe, waar Panamarenko in 1975 de Victoriawatervallen aanschouwde. Het geheel uit 2011 bestaat uit drie drijvende eilanden die samen 1395 kg wegen. Ze zijn vervaardigd van smalle banden hoogwaardig spiegelinox. Zes kleurrijke rode krabben, gemaakt van roestvrij staal, wuiven met hun geopende grijpscharen vanop de eilanden in de wind. De krabben zijn afgewerkt met diverse verflagen in blauw, goud en rood. Het ensemble, drijvend gehouden door grote drijvende pontons, is in omvang het grootste werk dat Panamarenko ooit realiseerde.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.