Home > Wonen in een container? Het beste idee van vandaag de dag!

Wonen in een container? Het beste idee van vandaag de dag!

Geschreven op 9 december 2022 om 10:13 door Mario De Wilde

Het klinkt wellicht gek en niet heel comfortabel; wonen in een zeecontainer. Maar met een huizencrisis die nog wel even door lijkt te gaan en alsmaar toenemende bevolking is het zo’n gek idee nog niet. Zeker niet als tijdelijke woning. Waarom het aan te raden is om toch eens je te gaan verdiepen in het wonen in een opslagcontainer? Hier vind je alle voor- en nadelen op een rijtje.

Doe duurzaam

Duurzaamheid heeft de afgelopen jaren een ontzettende vlucht genomen. Waar het vroeger nog een ding was waar we ‘wel eens’ bij stil stonden, is het vandaag de dag de basis van vele keuzes geworden. We zijn ons bewuster van onze foodprint dan ooit. Het wonen in grote huizen met dito energie- en gasrekeningen is dan ook steeds minder aantrekkelijk geworden.

Als tegenbeweging zien we daarom de trend van het tiny house. Een klein, efficiënt huis wat qua vaste lasten bijna zelfvoorzienend is. Niet alleen een hele duurzame keuze, maar ook nog eens een hele financieel verantwoorde keuze. Een tiny house kun je soms al voor zo’n 30.000 à 40.000 euro bouwen en omdat ze klein zijn zullen de grondprijzen ook niet heel hoog oplopen.

Container in beeld

Vaak hebben tiny houses het formaat van een zeecontainer. Daar is dus ook meteen de link tussen deze twee. Een zeecontainer of opslagcontainer staat bekend om zijn robuustheid en efficiëntie. Alle basisvoorwaarden voor een fijn verblijf. Voor studentenwoningen werd bij gebrek aan kamers al regelmatig gebruikgemaakt van deze manier van wonen. Maar nu de nood hoger wordt en het sentiment omtrent wonen veranderd, zien we ook complete gezinnen verhuizen naar deze vorm van wonen. Al dan niet tijdelijk of als probeersel.

Het geld wat bespaard kan worden, wordt op andere wijze gebruikt. Dit zorgt ervoor dat er meer financiële ruimte ontstaat om dromen na te jagen. Een containerwoning is daarmee voor vele mensen een ware uitkomst gewoon. De kosten van een containerwoning zijn zeer gering en de voordelen groot.

Hoe pak je het wonen in een zeecontainer aan?

Om niet over één nacht ijs te gaan, is het goed je eerst te verdiepen in het wonen in een zeecontainer. Breng in kaart hoeveel ruimte je nodig hebt en of er in jouw woonplaats van voorkeur ruimte is om een zeecontainer als woning te plaatsen. Er moet natuurlijk wel goedkeuring vanuit de gemeente zijn om jouw plan vorm te geven. Ook is het goed om te overleggen of je huisgenoten het er wel mee eens zijn om in een zeecontainer te wonen.

Wellicht is het mogelijk je ‘gewone’ huis tijdelijk te verhuren en te proefwonen in een containerwoning. Zo krijg je snel genoeg door of het iets voor jullie is.

Wonen in een container, in eerste instantie klinkt het wellicht niet heel aantrekkelijk maar hoe langer we erover nadenken hoe beter het lijkt. Zeker wanneer we kijken naar zaken als duurzaamheid en de kosten ervan, dan kunnen we niet anders dan het als serieuze optie voor de toekomst nemen. Dus denk outside the box en leef wellicht in the box vanaf nu!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.