Home > Woensdag hoogdag voor de Belgische wijnbouw met 173 wijnen en 60 sommeliers in Ter Groene Poorte in Brugge

Woensdag hoogdag voor de Belgische wijnbouw met 173 wijnen en 60 sommeliers in Ter Groene Poorte in Brugge

Geschreven op 15 september 2022 om 09:51 door Mario De Wilde

Hoogdag voor de Belgische wijnbouw  want de 18de editie van de Wedstrijd ‘Beste Belgische Wijn’ gaat door op woensdag 21 september bij Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. De Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) proeft 173 Belgische wijnen van 53 domeinen uit Vlaanderen en Wallonië. Deze wedstrijd is door de wijnbouwgemeenschap erkend als kwaliteitslabel en geniet het vertrouwen van de Belgische consument.

Een jury van 60 sommeliers en wijnexperts beoordeelt de wijnen objectief en volgens strikte criteria. Als garantie worden alle wijnen blind geproefd en staat de wedstrijd onder toezicht van de FOD Economie. Nieuw dit jaar, is een samenwerking met het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO). Een wetenschappelijke studie met onderzoek van wijnstalen, wijnanalyses en proefresultaten ondersteunt de Belgische wijnbouw en stimuleert de stijgende kwaliteit van de Belgische wijnen.

De cijfers van 2021 geven aan dat de Belgische wijnbouw stevig groeit. We zien een toename in oppervlakte van 20%, weliswaar met een beperkte opbrengst van slechts 1,3 miljoen liter door een moeilijk oogstjaar. Het enthousiasme voor wijnbouw blijft hoog en de trend blijft stijgen.

De wedstrijd volgt de internationale regels van de “Organisation Internationale de la Vigne et du Vin” (OIV), die bepalen dat maximaal een derde van de wijnen een medaille krijgt, gelijk verdeeld over goud, zilver of brons. De wedstrijd start om 12u.30. De resultaten worden om 17u.00 bekend gemaakt. Rechtstreeks volgen kan via streaming op Facebook (Pagina Vlaamse Sommeliers). Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge is ook dit jaar gastheer voor dit evenement

1 reactie

Bertrem andre
Geschreven op 2022-09-15 12:59:03
Er zijn maar 30 sommelier uitgenodigd, waaronder mezelf

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.