Home > Woensdag 43ste editie van Omloop Duin en Polder voor Elite zonder Contract en Beloften in De Haan

Woensdag 43ste editie van Omloop Duin en Polder voor Elite zonder Contract en Beloften in De Haan

Geschreven op 13 april 2023 om 07:45 door Mario De Wilde

Volgend op de bijzonder succesvolle organisatie van vorig jaar, organiseert Wielerclub Groot De Haan op woensdag 19 april en dit voor de 43ste editie, een wielerwedstrijd voor Elite zonder contract en Beloften. Net als vorig jaar is het centraal inschrijvings- en supporterspunt nabij Sfeercafé Ricordi, Koninklijke Baan 88 in De Haan, DE place to be voor zowel de officiële afgevaardigden van Cycling Vlaanderen als voor alle supporters en bezoekers. De officiële start zal terug plaatsvinden nabij het tramstation van De Haan om 15.00 uur. In de 13 af te leggen ronden (120km) zullen de renners zich meten om zowel voor de ere-plaatsen als de Boxbergprijs te strijden. De aankomst is voorzien rond 17.30 uur aan Sfeercafe Ricordi.

Met uitzondering van 2020 en 2021 (weet je wel: de covidmaatregelen) is de organisatie van Wielerclub Groot De Haan, sinds de oprichting in december 1977, een vaste waarde in het wielergebeuren van West-Vlaanderen. Onder het voorzitterschap van wijlen Frans Talloen en later Eric Finaut, stond de club garant voor jarenlange succesvolle wielerwedstrijden voor beroepsrenners. Onder impuls van gewezen BRT-journalist Omer Grawet, werd de wedstrijd ‘Omloop Duin en Polder” genoemd. Tot en met het jaar 2000 werd deze wedstrijd voor beroepsrenners georganiseerd.

Planckaert, Museeuw, Pollentier…

Het palmares met winnaars als Eddy Planckaert (1981), Michel Pollentier (1983), Colin Sturgess (1989), Johan Museeuw (1991), Mark Sergeant (1992) en Mario Declercq (2000) getuigt van een jarenlange, waardige opkomst van binnenlandse en ook buitenlandse toprenners! Vermeldenswaardig zijn ook de twee deelnames van wijlen Frank Vandenbroucke in 1993 en 2009. Beroepsrenners kwamen echter niet enkel naar het pittoreske De Haan voor de zeelucht. Er moesten uiteraard centen op tafel gelegd worden. Niet altijd met het verhoopte succes echter. Wereldkampioen Freddy Maertens, die met eens startpremie van tienduizenden franken, na 90 km uit de koers stapte net als Fons De Wolf die eveneens de finish niet haalde maar wel zijn centen opstreek, zijn slechts twee anekdotes die in de analen van de club gegrift staan. ‘Maffiapraktijken’ riep voormalig voorzitter Frans Talloen uit, naar iedereen die het horen wilde !!

Ondertussen werd in 1985 een tweede organiserende wielerclub opgericht in De Haan onder het voorzitterschap van Freddy Rousseau. Wielerclub ‘Vrienden van de Leopoldlaan’ organiseerde jaarlijks een wielerwedstrijd voor liefhebbers. In het jaar 2000 vonden beide verenigingen de tijd gekomen om te fuseren met als doel het inrichten van een jaarlijkse wielerwedstrijd voor Elite Zonder Contract (EZC) en beloften. Wegens budgettaire redenen kon een wedstrijd voor beroepsrenner niet meer gehouden worden.

Op woensdag 19 april mikt voorzitter Pascal Vermeire en zijn bestuur opnieuw op een grote opkomst van zowel renners als publiek. De omgeving van Sfeercafé Ricordi is het kloppend hart van deze wedstrijd. Samen met de steun van de gemeentediensten van De Haan, de lokale politie, Cycling Vlaanderen, de seingevers, sympathisanten en sponsors, ziet Wielerclub Groot De Haan terug uit naar een geslaagde editie.

1 reactie

Steelandt Eric
Geschreven op 2024-03-21 14:06:13
Het is woendad 17 april en niet 19 apreil want da

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.