Home > Wit-Gele Kruis moet thuisverpleging afbouwen in vijf regio’s in West-Vlaanderen

Wit-Gele Kruis moet thuisverpleging afbouwen in vijf regio’s in West-Vlaanderen

Geschreven op 26 november 2021 om 09:51 door Mario De Wilde

Het is druk binnen de thuisverpleging, enorm druk. In 5 regio’s in West-Vlaanderen kan het Wit-Gele Kruis niet meer ingaan op alle nieuwe zorgaanvragen of moeten er zorgen bij bestaande patiënten worden afgebouwd. We hebben weer evenveel coronapatiënten thuis in zorg als tijdens de zware herfstpiek van vorig jaar, maar tegelijkertijd merken we dat heel wat medewerkers ziek vallen of in (preventieve) quarantaine geplaatst worden. In onze organisatie zijn 63 collega’s onbeschikbaar, alleen al wegens corona of quarantaine.

Vooral in de Westhoek, de kustregio en regio Brugge is de druk té zwaar
In 5 regio’s in West-Vlaanderen kunnen we niet meer ingaan op alle nieuwe zorgaanvragen en worden de noodplannen terug boven gehaald om bepaalde zorgen af te bouwen wegens acuut personeelstekort. Meer bepaald wordt er in de regio’s Veurne, Brugge en Knokke een gefaseerde instroom van nieuwe patiënten toegepast en worden in de regio’s Ieper-Poperinge en Diksmuide hier en daar bestaande zorgen afgebouwd. Dit gebeurt steeds volgens strikte procedures en richtlijnen. Wanneer we op bepaalde zorgvragen niet kunnen ingaan,  zoeken we natuurlijk steeds samen naar een oplossing. We kijken bijv. met de mantelzorgers om bepaalde zorgen voor hun moeder, vader, partner, … over te nemen of we kijken of we kunnen doorverwijzen naar collega’s in de regio.

In totaal 1 op de 10 collega’s afwezig wegens ziekte
Katalien Dendooven, algemeen directeur Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen, geeft aan: “We willen steeds de best mogelijke zorg geven aan onze patiënten in hun vertrouwde thuisomgeving en doen er alles aan om onze zorg verder te zetten. We stellen echter vast dat onze collega’s op hun tandvlees zitten en dat de ziektemeldingen sinds september in stijgende lijn zitten, met een verdubbeling de laatste weken. Deze stijging gebeurt niet alleen omwille van corona, maar ook de werkdruk van het laatste 1,5 jaar begint bij veel van onze medewerkers zijn tol te eisen. Er zijn ook collega’s die uitgestelde operaties moeten hebben, er circuleren terug meer virussen want het is herfst, … Daarbovenop is het zo dat het coronavirus inmiddels terug zo sterk circuleert dat ook meer en meer collega’s in (preventieve) quarantaine zitten. In totaal is 10% van onze collega’s uit wegens ziekte of quarantaine. De solidariteit onder de collega’s is weer heel groot, maar ik maak me ernstige zorgen hoelang we dit nog kunnen volhouden. De dijken zijn aan het breken.”

“We hopen dat er binnenkort beterschap in zicht is voor onze patiënten, en ook voor onze thuisverpleegkundigen en zorgkundigen die dringend nood hebben aan perspectief. Ik wil dan ook zeker nog eens expliciet al onze zorgmedewerkers, leidinggevenden en ondersteunende collega’s van harte bedanken voor hun niet-aflatende inzet. Ze doen er nu reeds – voor de vierde maal – alles aan om essentiële zorgen bij patiënten thuis te kunnen blijven geven. Ik ben bijna 20 jaar werkzaam in de zorgsector, maar de situatie die we momenteel meemaken, is ongezien. Zoveel uitval van zorgmedewerkers heb ik nog nooit meegemaakt!”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.