Home > Wit-Gele Kruis en Groep Ubuntu plaatsen AED-toestel in Avelgem

Wit-Gele Kruis en Groep Ubuntu plaatsen AED-toestel in Avelgem

Geschreven op 16 juni 2021 om 09:11 door Mario De Wilde

Dat AED-toestellen van levensbelang kunnen zijn, werd vorig weekend nog maar eens bewezen toen de Deen Eriksen tijdens een EK-match in elkaar stuikte. Hartmassage en het gebruik van een externe defibrillator konden zijn leven redden. Sinds kort hangt er zo’n AED-toestel aan de ingang van het Wit-Gele Kruis in Avelgem, op de hoek van de Ganzenhofstraat en de Bevrijdingslaan. Het is het zesde toestel in Avelgem.

Een Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED-toestel, dient om bij levensbedreigende hartritmestoornissen een elektrische schok toe te dienen. Meteen starten met reanimatie in combinatie met een AED-toestel verdubbelt de overlevingskansen van het slachtoffer.

Martine Delfosse, afdelingsverantwoordelijke Wit-Gele Kruis Anzegem-Avelgem: “Sowieso vinden we het belangrijk om hier een AED-toestel te hebben: voor onze verpleegkundigen, de cliënten van Groep Ubuntu, de buurtbewoners, mensen die hier voorbijfietsen of –wandelen, … Daarom hangt het toestel ook buiten aan de muur zodat het in geval van nood altijd gebruikt kan worden, ook al is er niemand in het gebouw aanwezig.”

Johan Baert, financieel manager van Groep Ubuntu : “In deze omgeving hebben we verschillende initiatieven: bioboerderij Het Ganzenhof, dagcentrum D&A Feniks, twee woningen, studio’s, … voor mensen met een beperking. We werken ook intens samen met mensen en verenigingen uit de buurt. Het leek ons evident om hier in de buurt een AED-toestel voorhanden te hebben. Toen we hoorden dat ook de mensen van het Wit-Gele Kruis dezelfde bedenking maakten, besloten we de handen in elkaar te slaan en samen een toestel aan te kopen.”

Dat het toestel er hangt, is belangrijk, maar wat misschien nog belangrijker is, is dat mensen die het nodig kunnen hebben, weten hoe het moet. Al hopen we dat dat uiteraard nooit nodig zal zijn. Een AED kan ook zonder opleiding gebruikt worden want het toestel geeft bij het openen van het deksel door middel van een gesproken boodschap aan welke stappen je moet volgen. Maar om de mensen er toch enigszins vertrouwd mee te maken, organiseren we na de zomer een infosessie voor geïnteresseerde buurtbewoners. We leggen uit hoe je het toestel kan gebruiken en wat belangrijk is bij een reanimatie. Praktische info hierover zal verschijnen op de Facebookpagina’s van Groep Ubuntu en het Wit-Gele Kruis.

Wil je weten waar de andere toestellen in de regio hangen? Download dan de app ‘Eerste Hulp – Rode Kruis’ en vind de tien dichtstbijzijnde AED-toestellen.

Foto copyright Groep Ubuntu

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.