Home > Wit-Gele Kruis bedankt haar ontelbare en onschatbare mantelzorgers in Vlaanderen

Wit-Gele Kruis bedankt haar ontelbare en onschatbare mantelzorgers in Vlaanderen

Geschreven op 22 juni 2020 om 10:22 door Mario De Wilde

Morgen is het de dag van de Mantelzorger. Verpleegkundigen en zorgkundigen van het Wit-Gele Kruis delen in Vlaanderen zo’n 60.000 bedankingskaartjes uit aan de mantelzorgers van onze patiënten. Bovendien schenken we in West-Vlaanderen aan 75 mantelzorgers een boeket bloemen. Jaarlijks nemen we de tijd om mantelzorgers te bedanken voor hun inzet. Zij vormen een onschatbare ‘zorgtandem’ met o.a. thuisverpleging en thuiszorg waardoor personen met een zorgnood langer thuis kunnen blijven. In coronatijden is het toch belangrijk om nog eens extra te benadrukken welke waardevolle rol mantelzorgers spelen.

Mantelzorgers, belangrijker dan ooit
Katalien Dendooven, Algemeen Directeur Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen: “Onze patiënten zagen sinds maart hun familieleden en vrienden niet meer. De zorgverlening vanuit het Wit-Gele Kruis is steeds blijven doorgaan, maar niet alle andere ondersteunende zorg- en welzijnsdiensten konden even vaak langs komen omwille van corona. Ook dagcentra moesten bijvoorbeeld tijdelijk de deuren sluiten. Hierdoor namen mantelzorgers heel wat extra zorgtaken op. Zij verdienen het dan ook meer dan ooit om extra in de bloemetjes gezet te worden.”

Voor veel mantelzorgers zijn de laatste weken best pittig geweest. Mantelzorgers spelen een belangrijke rol bij het verzorgen en zorgen voor hun naasten. Naast het bieden van een luisterend oor kunnen de taken die zij opnemen heel divers zijn: van heel eenvoudige ondersteuning tot zeer complex. Zo zijn er mantelzorgers die instaan voor het toedienen van medicatie (insuline, orale medicatie, inhalatie, puffers, oogdruppels, zuurstof, …), die medicatie klaarzetten, wondzorg toedienen, een actieve of passieve tillift gebruiken, .. Sinds 2014 kunnen mantelzorgers namelijk enkele verpleegtechnische taken aanleren van hun thuisverpleegkundigen. Deze mogelijkheid past binnen de context van vermaatschappelijking van de zorg en erkent de mantelzorger als volwaardige partner in het zorgproces. Bovendien zorgt het aanleren van verpleegkundige technieken met attest/toelating er ook voor dat de kwaliteit van zorg door de mantelzorger verbetert en leidt het tot een hogere empowerment van betrokken mantelzorgers.
De afgelopen coronaperiode heeft nog maar eens aangetoond dat mantelzorgers een cruciale en een aanvullende zorgrol kunnen spelen aan die van professionele zorg- en welzijnsaanbieders. Een bedankingskaartje en een ruiker bloemen persoonlijk afgegeven door hun Wit-Gele Kruis thuisverpleegkundige werd dan ook zeer geapprecieerd door de mantelzorgers.

Op de foto: Wit-Gele Kruis verpleegkundige Nele Geeraert mocht Rita Maertens in de bloemetjes zetten als dochter en mantelzorger van patiënte Maria Casier (wonende te Kortemark).

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.