Home > Wintertijd, temperatuurverschillen: de risico’s van schimmel in huis

Wintertijd, temperatuurverschillen: de risico’s van schimmel in huis

Geschreven op 14 december 2022 om 15:21 door Mario De Wilde

Schimmel in huis: soms ontkom je er niet aan. Er is bijna niemand die nog nooit een schimmelplekje in huis heeft ontdekt. Met name in de badkamer en keuken komt dit veel voor. Schimmels zijn duidelijk te herkennen aan zwarte, grijze of bruine vlekjes op muren of het plafond. Als de schimmel er lang zit, kun je dit ook herkennen aan een zeer duidelijke muffe lucht. Voor veel huizenbezitters is het even slikken als ze schimmel ontdekken. Dit is immers niet alleen heel lelijk om te zien, maar ook nog eens een teken dat er op het gebied van ventilatie in huis iets misgaat. Maar weet je ook wat de risico’s van schimmel in huis zijn?
Gezondheidsklachten
Wat veel mensen niet beseffen is dat schimmels ook tot heel veel gezondheidsklachten kunnen leiden. Schimmelhaarden nestelen zich namelijk niet alleen aan de muren, maar zullen zich ook verspreiden door de lucht. Deze deeltjes adem je telkens in. Als je lang in een ruimte met schimmel verblijft, dan kan dit veel gezondheidsklachten veroorzaken. Denk hierbij aan:
– Keelpijn
– Slechte weerstand
– Vermoeidheid
– Piepende ademhaling en andere luchtwegproblemen
– Constant een verstopte neus
– Niezen en hoesten zonder aanleiding

Voor sommige mensen kunnen schimmels zelfs erg gevaarlijk zijn. Denk hierbij aan mensen met al een zwakkere gezondheid of zij die al luchtwegproblemen hebben. Zij kunnen door het inademen van schimmeldeeltjes nog benauwder worden. Ook zullen mensen die allergisch zijn ook heftigere klachten krijgen.

Het nadeel van deze klachten is dat ze heel algemeen zijn. Bovendien komen ze ontzettend vaak voor. Zeker gedurende de wintermaanden. Als de schimmel verstopt zit (bijvoorbeeld achter de bank) en deze niet direct opgemerkt wordt, dan kan dit ertoe leiden dat je weken- tot maandenlang klachten ervaart waarvan je de oorsprong niet wist. Daarom is het goed om je huis regelmatig op schimmel te controleren en tijdig in actie te komen.
Andere gevolgen
Schimmels hebben niet alleen gevolgen voor de gezondheid, maar ook voor het huis en het interieur. Wees je ervan bewust dat schimmels erg hardnekkig zijn. Als ze er eenmaal zitten, moet je heel erg je best doen om ze op tijd te verwijderen. Hoe langer ze blijven zitten, hoe meer moeite dit kost. Als de schimmel zich helemaal aan de oppervlakte heeft gehecht, betekent dit soms zelfs dat een muur opnieuw geschilderd moet worden. Schimmels kunnen zelfs het fundament aantasten.

Dan zijn er ook nog gevolgen voor het interieur. Iedereen die ooit wel eens in een vochtig huis is geweest, zal beamen dat hier altijd een muffe lucht hangt. Dit komt door de schimmels die in de lucht zweven. Deze lucht is niet zomaar uit meubels te krijgen. Wanneer ze er eenmaal in zitten, krijg je ze eigenlijk niet meer weg. Hoe hard je ook je best doet. Als schimmels dus te lang in een ruimte blijven zitten, betekent dit in veel gevallen ook dat de gehele inboedel vervangen moet worden om de lucht te verwijderen. Wees er dus op tijd bij en onderzoek hoe je dit in het vervolg kunt voorkomen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.